Life

Μυτιλήνη: ένας κρυμμένος θησαυρός στο Αιγαίο

Μυτιλήνη: ένας κρυμμένος θησαυρός στο Αιγαίο
Ανακαλύψτε το "πλατανόφυλλο στη μέση του πελάγους" όπως χαρακτήρισε το νησί ο Οδυσσέας Ελύτης.

Καταπράσινα τοπία, ατελείωτες παραλίες με γαλάζια νερά, απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και επιβλητικά αρχοντικά συνθέτουν ένα μοναδικό ψηφιδωτό σε αυτήν την γωνιά του Αιγαίου. Η Μυτιλήνη, η πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει πλούσια ιστορία και αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Το νησί, που γέννησε λογίους και καλλιτέχνες όπως ο Θεόφραστος, ο Μυριβήλης και ο Ελύτης, συνδυάζει ιδανικά τη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία.

Από τα γραφικά χωριά μέχρι τις δαντελωτές ακτές και τα πεντανόστιμα φαγητά, η Μυτιλήνη αξίζει μια μακρά και χορταστική επίσκεψη. Η όμορφη πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με πανέμορφα αρχοντικά, και διαθέτει πολλά αξιοθέατα: το Άγαλμα της Ελευθερίας, την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου και σημαντικά οθωμανικά μνημεία όπως το Γενί και το Τσαρσί τζαμί, ή το κάστρο του Ιουστινιανού. Η οδός Ερμού με τα καταστήματα, τα παλαιοπωλεία και τις ταβέρνες είναι πάντα λόγος για μια στάση, ενώ οι λάτρεις της τέχνης θα εντυπωσιαστούν από το μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

lesvos2_2_42a89.jpg

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα γραφικά χωριουδάκια

Ο ξακουστός Μόλυβος αποτελεί ίσως το πιο όμορφο χωριό του νησιού. Με τα πέτρινα και ξύλινα σπίτια, τα γραφικά καφενεία και ουζερί και το βυζαντινό κάστρο με την εκπληκτική θέα, ο Μόλυβος μαγεύει τους επισκέπτες. Στο πάρκο του Μολύβου θα δείτε το παλιό ελαιουργείο που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ το ψαρολίμανο με τα καΐκια και τις τράτες θυμίζει άλλη εποχή. Αν αναζητάτε κι άλλα όμορφα χωριά, επισκεφθείτε το Πλωμάρι, την πραγματική πρωτεύουσα του ούζου, τον διατηρητέο οικισμό της Αγιασού στις πλαγιές του Όλυμπου, και τον Μανταμάδο που είναι διάσημος για τα τυροκομικά προϊόντα και τα κεραμικά του.

Προορισμός για κάθε εποχή!

Η Μυτιλήνη είναι εξαιρετικός προορισμός για κάθε εποχή, ωστόσο αν την επισκεφθείτε το καλοκαίρι, τότε οι παραλίες της ικανοποιούν όλα τα γούστα, μικρών και μεγάλων. Μια βουτιά στη Σκάλα Ερεσού είναι επιβεβλημένη, ενώ στην Εφταλού θα απολαύσετε τα φυσικά, ιαματικά λουτρά. Στο Τάρτι στον κόλπο Γέρας θα ψαρέψετε και θα γευτείτε φρέσκα θαλασσινά, ενώ οι surfers θα προτιμήσουν την παραλία της Φανερωμένης. Οι οικογένειες θα βρουν ιδανικές τις παραλίες Πέτρα, Άναξο και την οργανωμένη παραλία Τσαμάκια κοντά στην πόλη. Για απομόνωση, οι παραλίες Τσόνια, Χρούσο, Χρυσή Ακτή και Άντισσα είναι εξαιρετικές.

Οι πιο ξακουστές βρίσκονται στα Βατερά, στον Άγιο Ισίδωρο, στη Σκάλα Ερεσού, στη Σκάλα Καλλονής, στη Θερμή, στην Εφταλού και στην Άναξο. Άλλες μεγάλες και κοσμικές και άλλες μικρές και γραφικές, αλλά όλες με γαλάζιες σημαίες, βρείτε χρόνο να βουτήξτε σε όσες περισσότερες μπορείτε αφού φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους!

lesvos3_2ac56.jpg

Φυσική ομορφιά και τοπικές νοστιμιές

Για μια μοναδική εμπειρία, κατευθυνθείτε προς το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα από τα ωραιότερα και παλαιότερα γεωλογικά μνημεία παγκοσμίως. Το γεωπάρκο, προστατευόμενο από την UNESCO, έχει έκταση 150.000 τ.μ. και περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς δέντρων και ηφαιστειακά πετρώματα.

Το νησί είναι ένας κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Σε όποιο σημείο του νησιού κι αν βρεθείτε, θα απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα όπως σαρδέλα Καλλονής, γκιουλμεζέδες, λακέρδες παστωμένες, γεμιστά κολοκυθολούλουδα με τυρί, φάβα από μπιζέλια και μυτιληνιά τυριά όπως λαδοτύρι, φέτα και μυζήθρα. Και όλα αυτά, φυσικά, συνοδευόμενα από ούζο!

lesvos4_360fb.jpg

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: Πύλη προς την ομορφιά της Λέσβου

Η Μυτιλήνη προσφέρει πολλά σε κάθε επισκέπτη, ανεξάρτητα από την εποχή που θα την επισκεφθείτε. Το πλήρως ανανεωμένο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» είναι η κύρια αεροπορική πύλη προς το νησί και εξασφαλίζει μια άνετη και ασφαλή εμπειρία. Βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, και προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε όλους τους κύριους τουριστικούς προορισμούς του νησιού.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα ψώνια τους στα καταστήματα του αεροδρομίου, καθώς και να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης λειτουργούν καταστήματα φαγητού και καφέ όπως: Γλυκάνισος, Γρηγόρης και Refill, καθώς και καταστήματα για αγορές όπως τα Hellenic Duty Free Shops.

Με την επέκταση και ανανέωση των υποδομών και το νέο τερματικό σταθμό, η αρχή και το τέλος των διακοπών σας θα είναι υπέροχα.

Mytilene_Airport_7d460.jpg

Μάλιστα, η Fraport Greece διοργάνωσε εκδήλωση στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», αναδεικνύοντας τις εμπειρίες που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες του. Την τελευταία Παρασκευή του Ιουνίου, 1.100 αφικνούμενοι επιβάτες ήρθαν σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό και την γαστρονομία του νησιού με τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές, ενώ το καλωσόρισμά τους έγινε υπό τους ήχους σαντουριών. Το αποκορύφωμα ήταν η έκθεση ενός απολιθωμένου κορμού δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

1_7_1_c7d14.jpg

Ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες από όλο τον κόσμο

Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης αναδεικνύει συνεχώς τη δυναμική του, καθώς η Fraport Greece αύξησε σημαντικά τις απευθείας συνδέσεις, προσθέτοντας φέτος επτά νέους προορισμούς (Τελ Αβίβ, Μπέρμιγχαμ, Πράγα, Άαρχους, Λιουμπλιάνα, Ίνσμπρουκ, Βουκουρέστι) και οκτώ νέες αεροπορικές εταιρείες (Corendon, Sunclass, Smartwings, Jet Time, Air Seven, Trade Air, Tarom, Sky Alps).

Αυτές οι προσθήκες όχι μόνο διευρύνουν το δίκτυο πτήσεων, αλλά και ενισχύουν τη διεθνή εμβέλεια του αεροδρομίου, καθιστώντας τη Μυτιλήνη έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2024, 231,763 επιβάτες επισκέφθηκαν το νησί, με αύξηση 15% και 7% στις πτήσεις σε σχέση με το 2023, ενώ οι διεθνείς επιβάτες ανήλθαν στο 24,4% της συνολικής κίνησης, αυξημένοι από το 18,8% του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Η Fraport Greece αύξησε τις απευθείας συνδέσεις, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης από 17% το 2016 σε 25% το 2023.
  • Το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 435,996 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθμός έφτασε τους 497,499.
  • Οι πέντε πρώτες χώρες προέλευσης επιβατών είναι η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο και η Πολωνία.
  • Η εταιρεία συνεργάστηκε με 12 αεροπορικές εταιρείες από 7 χώρες, εξυπηρετώντας 14 συνδέσεις.

Ίσως ήρθε η ώρα να κλείσετε τα εισιτήριά σας για τη Μυτιλήνη. Τα ουζερί, οι υπέροχες θέες και τα γραφικά στενά σας περιμένουν!