Life

Ο καφές της Σαουδικής Αραβίας: Μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό

Ο καφές της Σαουδικής Αραβίας: Μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό
Γνωρίστε έναν ιστορικό πολιτισμό στην Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας που διοργανώνεται από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα στη Σαουδική Αραβία. Θεωρείται σύμβολο φιλοξενίας, παράδοσης και πολιτιστικής υπερηφάνειας. Γνωστός ως «Κάχουα», ο σαουδαραβικός καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της χώρας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο σε οικογενειακές γιορτές και τελετές. Με την ιδιαίτερη γεύση και τo μοναδικό του άρωμα, ο καφές της Σαουδικής Αραβίας παραμένει μια διαχρονική παράδοση που θα σας μείνει έντονα χαραγμένη στην μνήμη.

Άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια της φιλοξενίας («Ντιγιάφα), το σερβίρισμα καφέ στους επισκέπτες θεωρείται στη Σαουδική Αραβία ένδειξη γενναιοδωρίας και σεβασμού. Ο καφές συχνά συνοδεύεται από τους ξακουστούς χουρμάδες, που ισορροπούν τη διακριτική πικράδα του καφέ με τη φυσική τους γλυκύτητα.

Στην Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας που διοργανώνεται από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τον «Κάχουα», να γλυκαθείτε με τους χουρμάδες και να δοκιμάσετε εμβληματικά πιάτα όπως το Τζερίς, το Χενίτ, το Μπαλιλά, το Κλεϊτζά και το Μουταμπάκ.

2_ee4d5.jpg

Παραδοσιακή Χειροτεχνία και Σύγχρονη Μόδα

Η παρουσίαση της παραδοσιακής τέχνης και χειροτεχνίας του Βασιλείου θα είναι μία από τις πολλές συναρπαστικές πτυχές της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας. Τεχνίτες από τη χώρα θα επιδείξουν χαρακτηριστικές τεχνικές ύφανσης, όπως η Αλ Σαντού, μια αρχαία χειροτεχνία με γεωμετρικά σχέδια, καθώς και κατασκευής του παραδοσιακού ανδρικού ενδύματος Μπιστ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, όπου θα μάθουν από τους ίδιους τους τεχνίτες τις τεχνικές δημιουργίας αντικειμένων και επεξεργασίας υλικών. Επίσης, οι εκθέσεις θα περιλαμβάνουν παραδοσιακά ενδύματα αλλά και σύγχρονα κομμάτια που έχουν σχεδιάσει Σαουδάραβες σχεδιαστές μόδας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει όχι μόνο την παραδοσιακή χειροτεχνία, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις στις τέχνες και τη μόδα της Σαουδικής Αραβίας.

Μουσική και Χορός: Μια Κοινή Αγάπη για την Τέχνη

Επιπλέον, οι λάτρεις της μουσικής και του χορού, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία καθώς θα μπορούν να απολαύσουν παρουσιάσεις παραδοσιακών παραστατικών τεχνών από τις 13 διαφορετικές περιοχές της Σαουδικής Αραβίας. Οι ζωντανές μουσικές παραστάσεις θα περιλαμβάνουν όργανα όπως το ούτι, το φλάουτο και το κανονάκι, των οποίων οι μελωδικοί ήχοι γεφυρώνουν την αραβική και ευρωπαϊκή μουσική παράδοση.

IMG_2122_bd103.jpeg

Σταυροδρόμια πολιτισμών

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία αποκαλούνται συχνά «σταυροδρόμια πολιτισμών», λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του ρόλου που διαδραμάτισαν στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής που ανήκουν. Οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα οκτώ Μνημεία UNESCO της χώρας μέσα από διαδραστικές προβολές και τεκμήρια.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στο Ζάππειο Μέγαρο είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες να γνωρίσουν έναν ιστορικό πολιτισμό και να δουν πώς αυτός αλληλεπιδρά με τη δική τους παράδοση.

Σε έναν κόσμο όπου οι πολιτιστικές ανταλλαγές διαδραματίζουν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο, εκδηλώσεις όπως αυτές χρησιμεύουν ως ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας της αμοιβαίας κατανόησης και της πολιτιστικής συνεργασίας.

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας
Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα
27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 19:00
Για να μάθετε περισσότερα, πατήστε ΕΔΩ