Life

Αιχμές Καραμίχου για Σεφερλή: «Όταν γεμίζει το θέατρο ξεφτιλίζοντας άλλους και το κοινό γελά, κάτι δείχνει για τους ψηφοφόρους»

Αιχμές Καραμίχου για Σεφερλή: «Όταν γεμίζει το θέατρο ξεφτιλίζοντας άλλους και το κοινό γελά, κάτι δείχνει για τους ψηφοφόρους»
Η ατάκα του Γιώργου Καραμίχου για τις σατιρικές παραστάσεις που θα συζητηθεί.

Ο Γιώργος Καραμίχος καλεσμένος της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη σάτιρα και τα όριά της με αφορμή το σκηνικό που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες με τον Μάρκο Σεφερλή και την παράστασή του στο Δελφινάριο.

Ο ηθοποιός έδωσε την δική του απάντηση για τα όρια της σάτιρας και το επίπεδο των ανθρώπων που βρίσκουν διασκεδαστικά τα σατιρικά σκετς που διακωμωδούν άλλους ανθρώπους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις παραστάσεις του Σεφερλή αλλά και αντίστοιχες παραστάσεις που χρησιμοποιούν την ίδια μανιέρα ως προς την θεατρική αποδοση,

«Η σάτιρα είναι ένα ελεύθερο προϊόν, ο καθένας μπορεί να την κάνει απλά το ποσοστό των ανθρώπων που γελάνε καταδεικνύει και το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας. Όταν ένας άνθρωπος γεμίζει το θέατρο ξεφτιλίζοντας κάποιους άλλους ανθρώπους και όλοι γελάνε από κάτω, αυτό σημαίνει κάτι για τους ψηφοφόρους. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν… Όταν βρίσκουν αστείο κάτι που είναι κακής αισθητικής και δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή γεγονότα, η αισθητική είναι μεγάλο πακέτο… Υπάρχει κακή και καλή σάτιρα. Η αισθητική κάνει τη διαφορά, να υπάρχει μια ομορφιά, μια ευμορφία, ένα σχήμα στον τρόπο που θα πεις κάτι. Ακόμη και αν αυτό πονάει γιατί η σάτιρα πονάει πάντα. Δεν έχει να κάνει το τι θα πεις αλλά το πώς θα το πεις και σε ποια συνθήκη. Ο σαρκασμός, ο τρόπος που θα γίνει κάτι… Είναι στη φύση μας το να γελάσουμε όταν κάποιος γλιστρήσει και πέσει, τρέχω όμως να βοηθήσω» τόνισε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός. 

«Δεν ανέχομαι μισογυνισμό και ομοφοβισμό, έχω φύγει από δουλειές λόγω συμπεριφορών τελευταία»

Ο Γιώργος Καραμίχος μίλησε έξω από τα δόντια και για τα περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς που έχει συναντήσει στον χώρο του.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τώρα πια αν κάποιος με ενοχλήσει είτε στη δουλειά είτε οπουδήποτε, θα το πω ευθέως. «Ξέρεις, αυτό που κάνεις με ενοχλεί» ή «δεν μπορεί να είσαι πια αγενής». Δεν ανέχομαι συμπεριφορές, γι’ αυτό έχω φύγει από δουλειές τελευταία. Κάποιες συμπεριφορές δεν τις ανέχομαι πια».

«Με τίποτα δεν ανέχομαι μισογυνισμό, ομοφοβισμό και όλα αυτά που έχουν να κάνουν με ρατσισμό δεν μπορώ να τα συζητήσω καν. Μετά το metoo, αρχίζουν και φοβούνται λίγο οι άνθρωποι αλλά βλέπεις ότι αυτό όλο ελλοχεύει, είναι τόσο περίεργο, έχει γίνει ένα με το πετσί μας. Όχι μόνο από άντρες προς γυναίκες αλλά κα από γυναίκες προς άνδρας».

«Έχει γίνει πια συνήθεια και δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι χιούμορ πια να βρίζεις έναν άνθρωπο. Δεν είναι χιούμορ πια, δεν περνάμε καλά. Επίσης, δεν έχιε καθόλου χιούμορ να φωνάζεις στη δουλειά» είπε ακόμη ο ίδιος.