Life

Οχτώ πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίσουμε ποτέ με ξύδι

Οχτώ πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίσουμε ποτέ με ξύδι Φωτογραφία: UNSPLASH
Ποιες επιφάνειες καταστρέφονται αν χρησιμοποιήσουμε ξύδι.

Είναι γνωστό πως το ξύδι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως καθαριστικό προϊόν, που ταυτόχρονα αποτελεί μια φτηνή λύση για αυτό τον σκοπό. Όμως, δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού.

Σε κάποιες επιφάνειες και σε αντικείμενα που έχουν τα περισσότερα σπίτια μπορεί να ξύδι να προκαλέσει ζημιά, αντί για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτά είναι 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσουμε με ξύδι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα goodhousekeeping.

Ξύλινες επιφάνειες, όπως πατώματα και έπιπλα

Ακόμα κι αν το αραιώσουμε, το ξύδι μπορεί να φθείρει το φινίρισμα των ξύλινων επιφανειών, από ντουλάπια της κουζίνας μέχρι το πάτωμα, ή έπιπλα, για παράδειγμα τραπέζια. Με τον καιρό, οι επιφάνειες θα χάσουν τη λάμψη τους.

Όμως, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε ούτε σε ξύλο χωρίς προστατευτική επίστρωση, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα φουσκώσει.

Ανοξείδωτες συσκευές

Αραιωμένο με ίση ποσότητα νερού το ξύδι μπορεί να καθαρίσει το ανοξείδωτο ατσάλι. Όμως, δεν συστήνεται για τις ανοξείδωτες συσκευές, καθώς το φινίρισμά τους μπορεί να φθαρεί από οξέα όπως το ξύδι. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικό που είναι κατάλληλο για αυτές τις συσκευές.

Πάγκοι από μάρμαρο ή γρανίτη

Τα σπιτικά καθαριστικά με ξύδι μπορεί να χαράξουν επιφάνειες από μάρμαρο, γρανίτη ή ασβεστόλιθο. Μια καλύτερη λύση για τέτοιες περιπτώσεις είναι να ανακατέψουμε ¼ κουταλάκι ήπιο υγρό για τα πιάτα με μία κούπα νερό.

Σίδερο

Πολλοί χρησιμοποιούν λευκό ξύδι για να καθαρίσουν τα υπολείμματα αλάτων στο σίδερο. Μπορεί να το καθαρίσει, αλλά επίσης μπορεί να καταστρέψει τα εσωτερικά τμήματά του. Για να καθαρίσουμε το σίδερο, το καλύτερο είναι να το γεμίσουμε με νερό, να επιλέξουμε το μέγιστο στη θερμοκρασία και τον ατμό και να πατήσουμε το σχετικό διακόπτη για να βγουν τα «παγιδευμένα» άλατα.

Αρμοί

Το ξύδι μπορεί να προκαλέσει ζημιά ή διάβρωση με τον καιρό. Καλύτερα να καθαρίζουμε αυτά τα σημεία με αραιωμένη χλωρίνη και βούρτσα.

Το εσωτερικό του πλυντηρίου καθημερινά

Κάποιοι χρησιμοποιούν το ξύδι για να «ξεφορτωθούν» λεκέδες και οσμές. Όμως, αυτό μπορεί να διαβρώσει κάποια μέρη του πλυντηρίου. Αν μια στο τόσο προσθέτουμε ξύδι στον κύκλο πλύσης δεν βλάπτει, όμως οι ειδικοί δεν συστήνουν να το κάνουμε συχνά.

Οθόνες

Το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων ή άλλων ηλεκτρονικών οθονών. Αυτές πρέπει να καθαρίζονται με μία νοτισμένη πετσέτα με μικροΐνες ή με υγρό που προορίζεται για αυτή τη χρήση.

Λεκέδες από αυγό

Σε περίπτωση που πέσει αυγό στο πάτωμα, αν χρησιμοποιήσουμε ξύδι για να το καθαρίσουμε απλά θα κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη. Γιατί το αυγό θα πήξει, οπότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να το καθαρίσουμε.