Market Maven

Οι δρόμοι που ανοίγει η συμφωνία Cosmote TV – NOVA, ο Τέλης Μυστακίδης, η ΜΟΚΑΣ και η «κρυφή» έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα

Οι δρόμοι που ανοίγει η συμφωνία Cosmote TV – NOVA, ο Τέλης Μυστακίδης, η ΜΟΚΑΣ και η «κρυφή» έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα
Η δραστήρια ΜΟΚΑΣ

Η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟΚΑΣ), η κυπριακή αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος δημοσίευσε χθες την ετήσια έκθεσή της για το 2023, προσφέροντας μια λεπτομερή επισκόπηση των σημαντικότερων στατιστικών δεδομένων και των επιτευγμάτων της χρονιάς που πέρασε.

Στις 40 σελίδες της έκθεσης της ΜΟΚΑΣ γίνεται μια αναλυτική παράθεση των δραστηριοτήτων της Μονάδας για το 2023, με εκτενή παρουσίαση βασικών στατιστικών δεδομένων και με αναλυτική επεξήγησή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 η ΜΟΚΑΣ έλαβε συνολικά 2.396 αναφορές: 513 αναφορές ύποπτων συναλλαγών (STRs) και 1.883 αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων (SARs). Από δικαστικά διατάγματα που εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις της ΜΟΚΑΣ δεσμεύθηκαν το 2023 περιουσιακά στοιχεία αξίας 8,2 εκατ. ευρώ, όταν το 2022 είχαν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,7 εκατ. ευρώ.

Από τα ίδια δεδομένα προκύπτει πως το 2023 αυξήθηκαν σημαντικά οι αναφορές που έλαβε η ΜΟΚΑΣ από ξένες Αρχές για το Ξέπλυμα Χρήματος, από παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνιδιών και από ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Το 2023 η ΜΟΚΑΣ υποδέχθηκε πλήθος διεθνών αιτημάτων, με συνολικά 326 αιτήματα να προέρχονται από ξένες Αρχές για το Ξέπλυμα Χρήματος, 70 αιτήματα να υποβάλλονται από ξένες υπηρεσίες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και 244 αιτήματα να αφορούν σε αυθόρμητες ενημερώσεις από αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού.

Η πλειοψηφία των αιτημάτων που λήφθηκαν το 2023 προέρχονταν από τη Μάλτα, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η πλειοψηφία των αιτημάτων που εστάλησαν από την ΜΟΚΑΣ κατευθύνθηκαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΜΟΚΑΣ οι ελληνικές δικαστικές Αρχές δεν υπέβαλαν μέσα στο 2023 ούτε ένα επίσημο αίτημα προς την κυπριακή Αρχή! Δεν αναφέρεται δε οτιδήποτε για συνδρομή από ή προς την ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Αδημοσίευτες εκθέσεις

Και εάν η προϊσταμένη της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Κύπρου, η κ. Μαρία Κυρμίζη-Αντωνίου, πρέπει να λάβει πολλά συγχαρητήρια τόσο για τις δραστηριότητες της ΜΟΚΑΣ, όσο και για την ενημέρωση του κοινού για αυτές, δεν μπορούμε δυστυχώς να πούμε το ίδιο για τον πρόεδρο της ελληνικής Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Ο κ. Βουρλιώτης από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα δεν έχει δημοσιεύσει καμία από τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής του, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου κατατίθενται υποχρεωτικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει από το 2020 και μετά, άγνωστο για ποιο λόγο. Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Αρχής για το Ξέπλυμα (http://www.hellenic-fiu.g) θα διαβάσει αναλυτικά όλες τις εκθέσεις της από το 2011 έως το 2018.

Ωστόσο, οι εκθέσεις των ετών 2019 -2023 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί για λόγους που δεν γνωρίζουμε και θα θέλαμε πολύ να μάθουμε. Γιατί είναι σημαντικό να δημοσιευθούν; Διότι θα μάθουμε μεταξύ άλλων σε τί ύψους δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων προχώρησε η Α΄ Μονάδας της Αρχής το διάστημα 2019 -2023. Αξίζει να αναφερθεί πως αθροιστικά το ετήσιο δεσμευθέν εγκληματικό προϊόν από την Αρχή για το Ξέπλυμα μεταξύ 2015 και 2018 είχε ανέλθει σε 1,09 δισ. ευρώ, ωστόσο μεγάλο μέρος των περιουσιακών αυτών στοιχείων αποδεσμεύθηκε «αυτόματα» μετά την ψήφιση του άρθρου 9 του «σκανδαλώδους» Ν. 4637/2019. Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι η μοναδική ανεξάρτητη αρχή που δεν δημοσιοποιεί την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της.

Η συμφωνία Cosmote TV - NOVA

Η συμφωνία μεταξύ Cosmote TV και NOVA για την αμοιβαία χονδρική διάθεση των αθλητικών καναλιών τους, η οποία έχει ως στόχο την αύξηση της αξίας των συνδρομητικών πακέτων τους και την αντιμετώπιση της πειρατείας, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύμπραξης που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους. Η βασική ιδέα της αμοιβαίας χονδρικής διάθεσης περιεχομένου, η οποία είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες για να δημιουργηθεί αμοιβαία αξία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Ενδεικτικά, δημοσιογραφικοί όμιλοι θα μπορούσαν να αντιγράψουν αυτό το μοντέλο συνεργασίας με την ανταλλαγή και αμοιβαία διάθεση του περιεχομένου τους.

Με τον τρόπο αυτό κάθε μέσο θα μπορούσε να προσεγγίσει νέους αναγνώστες μέσω των συνεργαζόμενων πλατφορμών. Με την προσφορά πιο πλούσιου περιεχομένου, οι εκδότες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις συνδρομές και τις διαφημιστικές πωλήσεις. Ακόμη, προσφέροντας προσιτές συνδρομές με πλούσιο περιεχόμενο, οι εκδότες θα μπορούν να μειώσουν την «λαθρανάγνωση». Από την πλευρά τους οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο με ελάχιστα υψηλότερο κόστος. Για να επιστρέψουμε στις Cosmote TV και NOVA, το ιδανικό και για τις δύο εταιρείες θα ήταν να μην «κουβαλούν» το κόστος της παραγωγής του περιεχομένου, αλλά μόνο το κόστος πώλησης του. Και καταλαβαίνουμε πως αυτό θα είναι το επόμενο κεφάλαιο στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η δωρεά Μυστακίδη στην Αστυνομία

Ο Τέλης Μυστακίδης, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος Έλληνας με καθαρή αξία περιουσίας 3,3 δισ. δολάρια, δεν κάνει μόνον επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και δωρεές και αγαθοεργίες. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος προχώρησε προ ημερών σε δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο, υπέρ της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα υπέρ της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Η δωρεά, αξίας 200.000 ευρώ, αφορά στην κάλυψη των εξόδων μακροχρόνιας μίσθωσης έως 25 οχημάτων τύπου SUV από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΗΛΙΑΔΗ Ε.Ε.» , τα οποία θα τα χρησιμοποίει η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Εάν υπογραφούν συμφωνίες leasing και για τα 25 οχήματα τότε το μέσο κόστος ανά όχημα θα διαμορφωθεί στα 8.000 ευρώ, ποσό που αναλογεί σε ετήσια μίσθωση ενός μεγάλου SUV. Εάν υπογραφούν συμφωνίες leasing για 12 οχήματα τότε αυτομάτως η χρονική διάρκεια της μακροχρόνιας μίσθωσης θα επεκταθεί στη διετία.

Η Aluminco στον Αναπτυξιακό

Η Aluminco, η βιομηχανία αλουμινίου της οικογένειας Καρρά, που διοικείται από τους Αργυρή Καρρά, Ευάγγελο Καρρά και Δημήτριο Καρρά ενέταξε προσφάτως επενδυτικό σχέδιο της στον αναπτυξιακό νόμο. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 5,6 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση της παραγωγικής μονάδας της Aluminco στη θέση «Μεγάλη Ράχη» στη Δημοτική Ενότητα Οινοφύτων. Η Aluminco θα λάβει ενίσχυση 902.560 ευρώ υπό τη μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης και ενίσχυση 899.472 ευρώ υπό την μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

# TAGS