Market Maven

Οι υπεραξίες της LAMDA Development, ο Δημήτρης Κούτρας, η Hellenic Ergon και το «εκρηκτικό» εξάμηνο της METLEN

Οι υπεραξίες της LAMDA Development, ο Δημήτρης Κούτρας, η Hellenic Ergon και το «εκρηκτικό» εξάμηνο της METLEN
Η LAMDA Development

Μεγάλες υπεραξίες κλείδωσε η LAMDA Development από την πώληση πέντε οικοπέδων στο έργο του Ελληνικού. Το μέσο τίμημα ανά τετραγωνικό μέτρο οικοδομήσιμης επιφάνειας ανήλθε σε 2.100 ευρώ, οδηγώντας το συνολικό τίμημα πώλησης των οικοπέδων, συνολικής επιφάνειας 51.000 τ.μ., σε περίπου 106 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το λογιστικό κόστος, το οποίο υπολογίζεται στα 529,41 ευρώ ανά τ.μ., το αναφερόμενο τίμημα είναι τέσσερις φορές υψηλότερο. Δεδομένου ότι η αξία των οικοπέδων στα βιβλία της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν 27 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της αύξησης του τιμήματος σε σχέση με το λογιστικό κόστος ανέρχεται περίπου στο 297%! Οι αγοραστές των πέντε οικοπέδων, οι οποίοι προέκυψαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβαν το κόστος της εκάστοτε ανάπτυξης, καθώς και την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τις οικιστικές αναπτύξεις εξ ολοκλήρου.

Hellenic Ergon - Daedalus Development

Στους αγοραστές των πέντε οικοπέδων του Ελληνικού περιλαμβάνονται οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane Capital και TENBRINKE, αλλά και οι νεοσύστατες Daedalus Development και Hellenic Ergon. Η Daedalus Development ανήκει κατά 50% στον Δημήτρη Κούτρα και κατά 50% στους αδερφούς Μακρυδάκη, συνεργάτες του κ. Κούτρα. Η Hellenic Ergon ανήκει στον Δημήτρη Γονέο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Euroergo, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών από το 1967. Η Hellenic Ergon συστάθηκε προ ημερών, στις 17 Ιουλίου 2024, ωστόσο στο διαγωνισμό της LAMDA Development είχε αναδειχθεί άλλη εταιρεία του κ. Γονέου (η οποία υπέδειξε την Hellenic Ergon ως διάδοχο οντότητα).

Το εξάμηνο της METLEN

Το consensus των αναλυτών που σχολίασαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της METLEN Energy & Metals συνέκλινε στο ότι τα EBITDA της εισηγμένης στο σύνολο του 2024 θα ανέλθουν σε 1,10 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε τουλάχιστον 655 εκατ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος για τα EBITDA η METLEN πρέπει να προσθέσει 626 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο, έναντι των 474 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο. Η αύξηση αυτή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 56% του συνολικού EBITDA που προβλέπεται για το έτος. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τα EBITDA της METLEN είχαν ανέλθει σε 438 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε 576 εκατ. ευρώ. Δηλαδή και πέρυσι το 56,8% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επιτεύχθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της METLEN πρέπει να αυξηθούν από 282 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σε 655 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, απαιτώντας μια επιπλέον αύξηση 373 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 132,27% στα καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Υπενθυμίζουμε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη της METLEN είχαν ανέλθει σε 268 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε 623 εκατ. ευρώ. Δηλαδή και πέρυσι το 132,4% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επιτεύχθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι αναλυτές θεωρούν πως η METLEN θα ενισχύσει και εφέτος σημαντικά τις οικονομικές της επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο, με κύριο μοχλό τον κλάδο της ενέργειας. Πέρυσι ο κλάδος της ενέργειας εισέφερε στο σύνολο του έτους το 75,5% των EBITDA, ήτοι 766 εκατ. ευρώ. Αν επαναληφθεί εφέτος η ίδια επίδοση ο κλάδος της ενέργειας θα εισφέρει συνολικά EBITDA 830 εκατ. ευρώ. Αυτή θα είναι μια ιστορική επίδοση για την εισηγμένη. Την περιέγραψε μερικώς και ο Ευάγγελος Mυτιληναίος στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, λέγοντάς πως «αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους».

Ο απολογισμός της ΕΛΤΕ

Το 2023 ο συνολικός κύκλος εργασιών των ελεγκτικών εταιρειών στην Ελλάδα ανήλθε στα 230,7 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των ενεργών ορκωτών ελεγκτών λογιστών ανήλθε στους 1.329. Ο δε συνολικός αριθμός των εν ενεργεία ελεγκτικών εταιρειών ήταν 67. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για το 2023, που εμπεριέχει σημαντικές αναφορές σχετικά με την εποπτεία και την ποιότητα των υποχρεωτικών ελέγχων που πραγματοποιούν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες. Το 2023 η ΕΛΤΕ διενήργησε 46 ποιοτικούς ελέγχους. Έλαβε 30 καταγγελίες και παρέπεμψε 9 υποθέσεις στο πειθαρχικό της συμβούλιο. Προχώρησε σε 50 παύσεις διορισμού ελεγκτών και στην έκδοση 55 νέων αδειών για ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και πέντε νέων αδειών για ελεγκτικές εταιρείες.

Οι οντότητες δημοσίου συμφέροντος

Από την έκθεση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων προκύπτει πως το 78% των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος ελέγχθηκε από έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες. Ο όρος «Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος» (ΟΔΣ) συχνά αναφέρεται σε τράπεζες, εισηγμένες εταιρείες και ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές οι οντότητες είναι υπό αυξημένη εποπτεία λόγω της σημασίας τους για την οικονομική σταθερότητα και τη δημόσια εμπιστοσύνη. Οι ελεγκτικές εταιρείες που το 2023 παρείχαν εξειδικευμένες ελεγκτικές υπηρεσίες σε αυτές τις εταιρείες ήταν οι PwC, Deloitte, KPMG, ΣΟΛ, Grant Thornton, EY, και BDO.Η ανάλυση της ΕΛΤΕ για τα μερίδια αγοράς των ελεγκτικών εταιρειών στην Ελλάδα παρουσιάζει ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ του πλήθους των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετούν και των αμοιβών που λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους.

Οι εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς βάσει του πλήθους των ΟΔΣ πελατών τους είναι η Grant Thornton με 20,09%, ακολουθούμενη από την PwC με 15,42% και την ΣΟΛ με 14,49%. Η Deloitte κατέχει μερίδιο 13,55%, ενώ η EY και η KPMG βρίσκονται αμφότερες στο 5,61%. Η BDO κατέχει μερίδιο 6,54%, ενώ τα υπόλοιπα ελεγκτικά γραφεία συγκεντρώνουν το 18,69%. Στον τομέα των αμοιβών για υπηρεσίες τακτικού ελέγχου, η Deloitte κυριαρχεί με 30,93%, ακολουθούμενη από την PwC με 28,33%. Η KPMG και η EY κατέχουν 12,51% και 10.84% αντίστοιχα. Η Grant Thornton συγκεντρώνει μερίδιο 9,09%, ενώ η ΣΟΛ και η BDO βρίσκονται στο 3,19% και 2,16% αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα ελεγκτικά γραφεία συγκεντρώνουν το 2,95% των συνολικών αμοιβών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.