Market Maven

Οι «χάκερ» της Alpha Ωμεγα Zed και η ΕΕΕΠ, οι μέτοχοι της AAnG Holdings και το «σκοιλ ελικικου» και οι μαζικές ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών

Οι «χάκερ» της Alpha Ωμεγα Zed και η ΕΕΕΠ, οι μέτοχοι της AAnG Holdings και το «σκοιλ ελικικου» και οι μαζικές ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών

Η ΕΕΕΠ και η Alpha Ωμεγα Zed

Στους «χάκερ» της Alpha Ωμεγα Zed Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ανέθεσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) τον έλεγχο παρείσδυσης και αξιολόγησης ευπαθειών του δικτύου της Αρχής.

Ο έλεγχος παρείσδυσης (penetration testing) είναι μια προσομοίωση πραγματικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι «καλοί χάκερ» της Alpha Ωμεγα Zed θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα συστήματα της ΕΕΕΠ, ακολουθώντας τα ίδια βήματα που θα ακολουθούσε ένας κακόβουλος εισβολέας. Στόχος τους η αναγνώριση πιθανών αδυναμιών και η αξιολόγηση της ευαλωτότητας των υποδομών και των εφαρμογών της Αρχής σε πραγματικές συνθήκες απειλών.

Αντίστοιχα, η αξιολόγηση ευπαθειών (vulnerability assessment) θα εστιάσει στη διερεύνηση και ανάλυση των συστημάτων της ΕΕΕΠ με σκοπό τον εντοπισμό υπαρχουσών ευπαθειών. Η διαδικασία αυτή δεν θα περιλαμβάνει ενεργές επιθέσεις, όπως το penetration testing, αλλά θα επικεντρωθεί στην κατηγοριοποίηση και την αξιολόγηση των αδυναμιών που ενδέχεται να υπάρχουν.

Οι μέτοχοι της AAnG Holdings

Η Alpha Ωμεγα Zed Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία είναι θυγατρική της κυπριακής εταιρείας συμμετοχών AAnG Holdings, της οποίας επικεφαλής είναι ο Κύπριος Ανδρέας Α. Γεωργίου. Ωστόσο, το μετοχικό καθεστώς της Alpha Ωμεγα Zed Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία είναι ολίγον «θολό». Βλέπετε, κατά τη σύσταση της τον Απρίλιο του 2020, δηλώθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο πως μέτοχοι της είναι η AAnG Holdings με 600 εταιρικά μερίδια και οι επιχειρηματίες Γιώργος Στρουζάκης και Νίκος Χατζής με 200 μερίδια έκαστος.

Παραδόξως, όταν τον Σεπτέμβριο του 2023 η Alpha Ωμεγα Zed μετατράπηκε από ΕΠΕ σε Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ο λογιστής της προσκόμισε στοιχεία στην ελεγκτική εταιρεία KSi Greece ( κατάρτισε την έκθεση εκτίμησης για τους σκοπούς της μετατροπής) στα οποία αναφέρεται πως μόνον η AAnG Holdings η οποία εκπροσωπείται από τον Ανδρέα Γεωργίου κατείχε εκ συστάσεως της εταιρείας τα 1.000 μερίδια που αναλογούν στο 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Δηλαδή οι κ.κ. Στρουζάκης και Χατζής «εξαφανίσθηκαν».

Το «σκοιλ ελικικου»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι Γιώργος Στρουζάκης και Νίκος Χατζής, όσο και η AAnG Holdings είχαν απασχολήσει τη δημοσιογραφική έρευνα το 2020 λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση του περίφημου «σκοιλ ελικικου», ήτοι των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και αμφίβολων ηλεκτρονικών πλατφορμών, τα οποία τελικώς δεν προχώρησαν εν μέσω γενικής κατακραυγής.

Ο Γιώργος Στρουζάκης, μάλιστα ήταν ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αξιολογήσει το όλο πρόγραμμα που κατέληξε σε φιάσκο...

Η Αττική Οδός

Θα μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ από μόνο τους να διαχειριστεί μια σύνθετη υποδομή όπως η Αττική Οδός για διάστημα άνω των 120 ημερών; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η τρέχουσα παραχώρηση, η οποία ελέγχεται από την κοινοπραξία ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Άβαξ - Egis Projects, λήγει τον Οκτώβριο, οπότε και οι σημερινοί παραχωρησιούχοι θα πρέπει να παραδώσουν τη λειτουργία της οδικής αρτηρίας σε σχήμα συμφερόντων του Δημοσίου.

Κατά πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι αυτό που θα αναλάβει την προσωρινή διαχείριση της Αττικής Οδού μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, όταν και θα μεταβιβάσει τη λειτουργία της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ήτοι στον νέο λειτουργό. Το ερώτημα που ανακύπτει αφορά το αν το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία και υποδομή για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την Αττική Οδό, ιδίως κατά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, όταν οι προκλήσεις για τη συντήρηση και τη λειτουργία της είναι μεγάλες.

Άλλωστε τα γεγονότα το Ιανουαρίου 2022, όταν το χιόνι που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα» εγκλώβισε χιλιάδες οδηγούς για πάνω από 20 ώρες στην Αττική Οδό, δεν αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Στη βάση αυτή υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν το ΤΑΙΠΕΔ θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτό το έργο ή αν θα επιλέξει να αναθέσει έναντι τιμήματος την όλη λειτουργία πίσω στην κοινοπραξία ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Άβαξ - Egis Projects, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα και δυσλειτουργίες κατά τη μεταβατική περίοδο.

Ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας διαμορφώνεται στα 611,38 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς της ανέρχεται στα 507,49 ευρώ. Οι αυξημένες τιμές της χρυσής λίρας έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες στην απόφαση να ρευστοποιήσουν τις λίρες που κατέχουν, γεγονός που καταδεικνύεται εμφανώς από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες προς την Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν συνολικά σε 23.712 τεμάχια, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις έφτασαν τα 13.917 τεμάχια, υπερβαίνοντας σημαντικά τις 9.795 λίρες που ρευστοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η αυξημένη τάση για πωλήσεις αποδίδεται στην προσδοκία των πωλητών να επαναγοράσουν τις λίρες σε χαμηλότερες τιμές στο μέλλον, με σκοπό την περαιτέρω κερδοφορία. Αντίθετα, οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες σημείωσαν σημαντική πτώση, με μόλις 1.533 λίρες να αγοράζονται το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας μείωση 52% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι αγορές έφτασαν τις 3.114 χρυσές λίρες, επίσης μειωμένες κατά 52% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.