Market Maven

Οι φορολογικές εκκρεμότητες της Intralot, οι μαρίνες της Emma Capital και ομολογιακά δάνεια και Πόθεν Έσχες

Οι φορολογικές εκκρεμότητες της Intralot, οι μαρίνες της Emma Capital και ομολογιακά δάνεια και Πόθεν Έσχες
Η SEC των ΗΠΑ και η SEC της Ελλάδας

Όταν ένας μέτοχος μιας εισηγμένης στην Wall Street εταιρείας καλύπτει με δικά του κεφάλαια ένα κοινό ομολογιακό δάνειο που εκδίδει η εν λόγω επιχείρηση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) συνήθως δεν εξετάζει την προέλευση των χρημάτων, εκτός αν υπάρχουν υποψίες για παράνομες δραστηριότητες, όπως εσωτερική πληροφόρηση, ξέπλυμα χρήματος ή απάτη με κινητές αξίες. Και μπορεί η βασική εστίαση της SEC είναι να διασφαλίσει τη διαφάνεια, τις ακριβείς γνωστοποιήσεις και τη συμμόρφωση με τους κανόνες που διέπουν τις δημόσιες εταιρείες και τις αγορές, ωστόσο σε περιπτώσεις «περίεργων» συναλλαγών συνεργάζεται στενά με άλλες υπηρεσίες, όπως η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος των ΗΠΑ (FinCEN) και το υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ).

Αν υπάρχουν ενδείξεις ύποπτων δραστηριοτήτων, όπως μεγάλες αδήλωτες συναλλαγές, αμφίβολες μεταφορές ή σχέσεις με εγκληματικές ενέργειες, FinCEN και DOJ εξετάζουν – μετά από γνωστοποίηση της SEC- την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων. Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ελληνική SEC, λειτουργεί πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο. Αν και ο ρόλος της δεν είναι η πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οργανωμένων αγορών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ωστόσο όταν διαπιστώνει κακώς κείμενα τα γνωστοποιεί στην ΑΑΔΕ και στην ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για να τρέξουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Εισοδήματα άγνωστης προέλευσης

Αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει μάτια παντού. Έτσι, δεν μπόρεσε πολύ πρόσφατα να εντοπίσει την περίπτωση μετόχου εισηγμένης που κάλυψε ένα κοινό ομολογιακό δάνειο με χρήματα άγνωστης προέλευσης. Λέμε άγνωστης διότι η κάλυψη του ομολογιακού δανείου έγινε από το φυσικό πρόσωπο και όχι από εταιρεία που συνδέεται με αυτό. Καθώς το ποσό του ομολογιακού δανείου ήταν πολύ πολύ μεγάλο, θα έπρεπε να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται από το Πόθεν Έσχες του μετόχου και δανειστή της εταιρείας.

Αυτό δεν έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι παράλειψη. Βλέπετε δικαστικά έγραφα της αλλοδαπής φέρουν τον εν λόγω μέτοχο να δηλώνει στην εφορία αποδοχές από μισθωτή εργασία, αλλά και εισοδήματα από σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 80%. Και τα ποσά που δηλώνει είναι ισχνά σε σχέση με τα χρήματα που έβαλε για να καλύψει το κοινό ομολογιακό δάνειο της εισηγμένης. Θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει εντοπίσει αυτή τη δυσαρμονία. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά.

Ο Σωκράτης αγοράζει Intralot

Αίσθηση έκανε χθες στη χρηματιστηριακή αγορά το πακέτο που πέρασε στην Intralot με αγοραστή την Intracom Holding (Σωκράτη Π. Κόκκαλη). Η Intracom Holding προχώρησε στην αγορά 14.173.932 κοινών ονομαστικών μετοχών της Intralot, συνολικής αξίας 17 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως σαφή ένδειξη στήριξης των προοπτικών της Intralot από τον βασικό της μέτοχο.

Η Intralot αυτή την περίοδο συνεχίζει να εστιάζει στη διεκδίκηση νέων έργων στην παγκόσμια αγορά τυχερών παιχνιδιών, με προτεραιότητα στα έργα λοταρίας και στις τεχνολογικές λύσεις παρακολούθησης VLTs. Η εισηγμένη έχει ήδη καταθέσει προσφορές σε διάφορους διαγωνισμούς, μεταξύ αυτών για έργο στο Ιλινόις, όπου λειτουργούν 50.000 VLTs, και για διαγωνισμό στην Αυστραλία ως τεχνολογικός πάροχος για τον όμιλο TLC, που κατέχει μερίδιο 90% της τοπικής αγοράς. Επίσης, διεκδικεί έργα λοταρίας στο Κεμπέκ και το Οντάριο στον Καναδά, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου κατέθεσε προσφορά για διαγωνισμό της πολιτείας του Μιζούρι. Το φθινόπωρο αναμένεται να μετέχει σε διαγωνισμό για VLTs στη Νεμπράσκα, ενώ η εταιρεία θα συμμετάσχει και σε διαγωνισμό για τη Western Canada Lottery Corporation (WCLC) και προετοιμάζεται για αντίστοιχο διαγωνισμό στη Νέα Ζηλανδία.

Οι φορολογικές εκκρεμότητες

Αυτή την περίοδο, η Intralot προσπαθεί να διευθετήσει φορολογικές εκκρεμότητες της τελευταίας 15ετίας, οι οποίες αθροίζονται σε ποσά φορολογικών προστίμων που υπερβαίνουν τα 26,679 εκατ. ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό, η εταιρεία έχει καταφέρει, μέσω συνεχών δικαστικών προσφυγών, να μειώσει σημαντικά το ύψος των αρχικών προστίμων. Κατά τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου για το έτος 2011, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2013, επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέθεσε διοικητική προσφυγή κατά των σχετικών φύλλων ελέγχου, με αποτέλεσμα τη μείωση των φόρων σε 3,34 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι νέες προσφυγές της εταιρείας στα Ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή έγινε δεκτή και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Διοικητικό Εφετείο για περαιτέρω εξέταση. Στον φορολογικό έλεγχο του 2013, καθώς και στον επανέλεγχο των ετών 2011 και 2012, επιβλήθηκαν στην Intralot ΦΠΑ, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 15,7 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγές, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού σε 5,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε έξι προσφυγές στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, ζητώντας την ακύρωσή τους. Τρεις προσφυγές αφορούσαν ποσό 4,6 εκατ. ευρώ, με μία εξ αυτών να απορρίπτεται και την εταιρεία να καταθέτει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία εκκρεμεί. Στις άλλες δύο προσφυγές, μετά από διαχωρισμό, εκδόθηκαν τέσσερις αποφάσεις: η πρώτη περιόρισε το πρόστιμο από 216 χιλιάδες ευρώ σε 2,5 χιλιάδες, η δεύτερη ακύρωσε πρόστιμο 2 χιλιάδων ευρώ, η τρίτη μείωσε τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά 104 χιλιάδες ευρώ, ενώ η τέταρτη απόφαση απέρριψε την προσφυγή. Η εταιρεία εξετάζει την υποβολή νέας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, για ποσό 782 χιλιάδων ευρώ, εκδόθηκαν αποφάσεις που μείωσαν τα πρόστιμα, με την πρώτη προσφυγή να γίνεται εν μέρει δεκτή και το ποσό να μειώνεται από 260 χιλιάδες ευρώ σε 2,5 χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλες προσφυγές μείωσαν σημαντικά το χρεωσθέν ποσό. Οι προσφυγές κατά των τελευταίων αποφάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα τα χρεωσθέντα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί από την εταιρεία, οπότε το τελικό αποτέλεσμα των προσφυγών δεν θα επιφέρει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Ο φορολογικός έλεγχος για τα έτη 2014 και 2015, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2020, οδήγησε σε επιβολή φόρων και προστίμων ύψους 353 χιλιάδων ευρώ. Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή, με αποτέλεσμα τη μείωση των φόρων σε 301 χιλιάδες ευρώ, και η υπόθεση εκδικάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022, με νέα μείωση κατά 132 χιλιάδες ευρώ. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο φορολογικός έλεγχος των ετών 2018 και 2019 ολοκληρώθηκε με επιβολή φόρων ύψους 1,49 εκατ. ευρώ, οι οποίοι συμψηφίστηκαν με παρακρατούμενους φόρους του εξωτερικού. Οι έλεγχοι για τα έτη 2020 και 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ διενεργείται και έλεγχος ΦΠΑ για την περίοδο 1/2/2010-31/10/2012, κατόπιν αιτήματος των ρουμανικών φορολογικών αρχών για συναλλαγές με ρουμανική εταιρεία. Τέλος, η εταιρεία έχει καταθέσει προσφυγή για το οικονομικό έτος 2017, ζητώντας επιστροφή παρακρατούμενων φόρων εξωτερικού ύψους 1,59 εκατ. ευρώ, καθώς και υπομνήματα για τα έτη 2018 και 2019, διεκδικώντας επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 2,02 εκατ. ευρώ, βάσει της απόφασης 651/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι μαρίνες της Emma Capital

Η Emma Capital, η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του γνωστού Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς απέκτησε προ διετίας πλειοψηφικό ποσοστό στις μαρίνες του Πόρτο Χελίου και της Ερμιόνης, ερχόμενη σε συμφωνία με την βρετανική Tethys Equity Limited, συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη. Συγκεκριμένα, η MARINA 21 Group, θυγατρική της Emma Capital απέκτησε το 26% των μετοχών στις δυο μαρίνες. Αξίζει να σημειωθεί πως η μαρίνα του Πόρτο Χελίου λειτουργεί από το 2021 και διαθέτει 149 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ η μαρίνα της Ερμιόνης αναμένεται να λειτουργήσει το 2026 και θα διαθέτει 200 θέσεις ελλιμενισμού.

Τα καλά νέα είναι πως για την μαρίνα του Πόρτο Χελίου η Emma Capital «έχει λαμβάνειν». Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων εξέδωσε χθες απόφαση σχετικά με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ερμιονίδα ΑΕ, που αφορά στην κατασκευή της μαρίνας στο Πόρτο Χέλι. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 4,53 εκατ. ευρώ, με την επιχορήγηση να φτάνει τα 1,74 εκατ. ευρώ. Με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων εγκρίθηκε η καταβολή του 50% της επιχορήγησης, ήτοι 872.724 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

# TAGS