Οικονομία

Εκτός λειτουργίας οι αξονικοί τομογράφοι σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Εκτός λειτουργίας οι αξονικοί τομογράφοι σε Τρίκαλα και Καρδίτσα Εκτός λειτουργίας οι αξονικοί τομογράφοι σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Άμεσες ενέργειες ενίσχυσης των δομών της δημόσιας υγείας ή η επιστροφή σε συνθήκες που θα θυμίζουν την δεκαετία του '50 θα είναι αναπόφευκτη, τονίζει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Λάρισας κ. Γιώργος Καραγιώργος για την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Μάλιστα επεσήμανε ότι «εμείς είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, ιδιωτική υγεία από τη φύση της είναι κερδοσκοπική. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, είναι κοινωνικό δικαίωμα, είναι κατοχυρωμένο στο σύνταγμά μας και σε καμία περίπτωση δεν είναι αγοραίο εμπόρευμα. Άρα υποστηρίζοντας τη θέση υπέρ της δημόσιας υγείας, υποστηρίζουμε και την συνταγματική θέση αλλά και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, όπου πρέπει στο κέντρο του να έχει την υγεία και την πρόνοια».

«Οι αξονικοί τομογράφοι στα Τρίκαλα και Καρδίτσα έχουν χαλάσει και από μέρα σε μέρα θα χαλάσει και ο μόνος αξονικός τομογράφος της Θεσσαλίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και θα γυρίσουμε στην δεκαετία του ’50. Αυτή είναι η κατάσταση. Είμαστε ένα από τα πρώτα νοσοκομεία της χώρας που εγκατέστησε κάποτε αξονικό τομογράφο αλλά και μαγνητικό τομογράφο τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της «κατάντιας», της «διάλυσης» στην οποία έχουμε φτάσει. Αυτή τη στιγμή διαλύονται οι κλινικές του.

Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτή την κατάσταση, διπλασιάζεται ο όγκος της δουλειάς, αυξάνεται δραματικά το κόστος του ΕΚΑΒ. Τον τελευταίο χρόνο η μέση διάρκεια αναμονής σε μονάδα και σε κίνδυνο του ασθενούς, παραμένουν πάνω από 10 ημέρες περιστατικά που χρειάζονται μόνιμο βηματοδότη, δεν υπάρχουν μόνιμοι βηματοδότες σχεδόν πουθενά στη χώρα, το κόστος αυτών τον νοσηλειών που φαντάζομαι αφορά το σύνολο των νοσοκομείων στη χώρας, σε συνθήκες μονάδας είναι πολλαπλάσιο από αυτούς καθ’ αυτούς τους βηματοδότες. «Είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι».

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών υποστήριξε ότι «αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, δεν συμβαίνει από λάθος, δεν συμβαίνει γιατί προσωρινά λείπουν τα χρήματα, δεν συμβαίνει απλά και μόνο γιατί δεν υπάρχουν διοικητικά συμβούλια. Συμβαίνει γιατί αν δεν απαξιώσεις, εάν δεν λοιδορήσεις, εάν δεν βρωμίσεις, εάν δεν φέρεις σε απόγνωση τους εργαζόμενους αλλά και σε αυτούς στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες, ένα δημόσιο χώρο πώς θα τον ξεπουλήσεις; Είναι μια στοχευμένη διαδικασία στην οποία οι κυβερνήσεις δεν θέλουν πλέον δημόσια αγαθά, δεν θέλουν να φορτώνονται κοινωνικές ευθύνες, ξεπουλάνε τα πάντα, ιδιωτικοποιούν τα πάντα, μετατρέπουν τα κοινωνικά αγαθά σε αγοραία εμπορεύματα. Είναι μια γενικότερη παγκόσμια φιλοσοφία και πολιτική που διέπει τα πράγματα. Γυρνάμε με ταχύτατο ρυθμό στον μεσαίωνα».

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται σημείωσε ότι «έχουμε ευθύνη όλοι μας, βγάλαμε όλα τα είδη των αντιπροσώπων, ένα πράγμα δεν κάναμε, να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, να μπούμε στις συλλογικότητες, να μπούμε στους εργασιακούς χώρους οργανωμένοι, να υποστηρίξουμε τα κοινωνικά αγαθά, να μην κάνουμε πίσω στα εργασιακά δικαιώματα. Ότι στραγγίζει από λεφτά είναι να δίνονται στους κατέχοντες. Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να σκέφτονται αλλιώς, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια στους, να ζητήσουν άλλο μοντέλο διαχείρισης και πολιτικής».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό με αφορμή την παρουσία του στο κέντρο φιλοξενίας Κουτσοχέρου όπου προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, υπογράμμισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση του προσφυγικού, η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα, μας βρίζουν, μας κλείνουν τα σύνορα και οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν λένε κουβέντα για το τι έχει συμβεί.

Πηγή: ΕΡΤ