Οικονομία

Δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης σήμερα κυβέρνησης - δανειστών

Δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης σήμερα κυβέρνησης - δανειστών Δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης σήμερα κυβέρνησης - δανειστών
Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πρόβλημα παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις με τους δανειστές να προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και επαναφέρουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Ζητούν περισσότερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, συμφωνία υπήρξε το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, το οποίο θα έχει ως βάση εκκίνησης το 0,77% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγει μετά το 39ο έτος, στο 2%.

Απόσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης θεσμών παρατηρείται στο θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων, όπως προκύπτει από την σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Στο φορολογικό, διαφωνούν με την επιβολή επιπλέον έμμεσων φόρων. Ζητούν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και επιμένουν στη μείωση των αμυντικών δαπανών και του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου.

«Δεν θα κλείσει τίποτα μόνο του, αν δεν κλείσουν όλα μαζί» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των μαραθώνιων διαβουλεύσεων. “Μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση έστω και με έκτακτο Eurogroup στις 25 Απριλίου” εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

NETWORK