Οικονομία

Περικοπές σε επιδόματα, μισθούς δημοσίου και αύξηση ΦΠΑ στα βιβλία ζητούν οι δανειστές

Περικοπές σε επιδόματα, μισθούς δημοσίου και αύξηση ΦΠΑ στα βιβλία ζητούν οι δανειστές Περικοπές σε επιδόματα, μισθούς δημοσίου και αύξηση ΦΠΑ στα βιβλία ζητούν οι δανειστές
Οι συζητήσεις κυβέρνησης - θεσμών,  γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα αναμένονται παραπάνω από αισθητές. Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται, αναφέρουν οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στις αυστηρές εκτιμήσεις του και προσγειώνοντας τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5% βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, συνεχίζοντας να πιέζει για παράλληλη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Δεν αποκλείεται ωστόσο τελικά να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών - ΔΝΤ επί της απόδοσης των μέτρων.

Oι δανειστές με τα κείμενά τους ζητούν:
-Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.
-Αύξηση του ΦΠΑ από το 6% στο 13% ή στο 23% για τα βιβλία.
-Επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση και αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος.
-Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα.
-Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
-Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που ρυθμίζουν τις αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών κ.λπ.
-Πώληση όλων σχεδόν των "κόκκινων" δανείων σε funds, μαζί με τυχόν ενήμερα δάνεια των ίδιων δανειοληπτών.