Οικονομία

Πώς θα «σώσετε» τα δεδουλευμένα σας

Πώς θα «σώσετε» τα δεδουλευμένα σας
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι στη χώρα μας το μήνα Δεκέμβριο του 2015 ήταν 1.149.716, ενώ οι απασχολούμενοι 3.649.367. Τα τελευταία χρόνια οι εργασιακές σχέσεις έχουν «πάει περίπατο» και μαζί με αυτές και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν «ξεθωριάσει».

Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον εργοδότη τους. Απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες, άρνηση καταβολής δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων αλλά και άρνηση χορήγησης αδείας είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες απασχολούμενοι στις μέρες μας, που καλούνται ωστόσο να είναι παραγωγικοί σε ένα εργασιακό περιβάλλον σίγουρα ανασφαλές.

Είστε εργαζόμενος και ο εργοδότης σας χρωστάει λεφτά; Διαβάστε παρακάτω πότε ένας εργοδότης θεωρείται υπερήμερος έναντι του εργαζομένου. Καταρχάς, ως υπερημερία ορίζεται η κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο οφειλέτης ο οποίος δεν καταβάλει με οποιαδήποτε αιτιολογία, οφειλή που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Υπερήμερος εργοδότης είναι αυτός που δεν εκπληρώνει εμπρόθεσμα τις εξής υποχρεώσεις:

1.Να καταβάλει την αμοιβή του εργαζομένου (βασικό μισθό, επιδόματα, νόμιμες προσαυξήσεις).

2. Να καταβάλει στο ΙΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου, που βαρύνουν τον ίδιο, ή να μην αποδώσει στο ΙΚΑ το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών που παρακράτησε από τον μισθό του εργαζομένου.

3. Να χορηγήσει την κανονική ετήσια άδεια στον εργαζόμενο ή άλλη νόμιμη άδεια, ενώ συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

4. Να καταβάλει ολόκληρη την προβλεπόμενη αποζημίωση στον εργαζόμενο, ενώ έχει καταγγείλει την σύμβαση εργασίας του αορίστου χρόνου.
Σ' αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος έχει τις εξής εναλλακτικές επιλογές:
α) να θεωρήσει άκυρη την απόλυση του και να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή του στην επιχείρηση και τους μισθούς υπερημερίας.
β) να διεκδικήσει ολόκληρη την αποζημίωση (πλέον τόκων υπερημερίας).

5. Να απασχολεί μισθωτό, ιδίως στην περίπτωση που έχει καταγγείλει με άκυρη καταγγελία τη σύμβαση εργασίας του μισθωτού. Σ' αυτή την περίπτωση καθίσταται υπερήμερος ως προς το ότι δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να απασχολεί τον μισθωτό.

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να καταστεί ένας εργοδότης υπερήμερος:

α) Να υπάρχει σύμβαση εργασίας.

β) Προσφορά εργασίας από τον εργαζόμενο. Η προσφορά αυτή πρέπει να γίνεται αυτοπρόσωπα στο μισθωτή της εργασίας, εκτός αν προκύπτει κάτι άλλο από τη συμφωνία ή τις περιστάσεις. Η προσφορά πρέπει να είναι πραγματική και προσήκουσα. Πραγματική προσφορά στη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει, όταν ο εργαζόμενος μεταβεί στην επιχείρηση τον καθορισμένο χρόνο και ζητήσει να αναλάβει εργασία. Όταν απαιτείται πραγματική προσφορά δεν χρειάζεται να είναι συνεχής αλλά αρκεί να γίνει µία φορά για να επιφέρει αποτελέσματα. Προσήκουσα δε, είναι η προσφορά, όταν γίνεται στον κατάλληλο τόπο και χρόνο και περιλαμβάνει οφειλόμενη ποιότητα.

γ) Μη αποδοχή εργασίας από τον εργοδότη. Είναι αδιάφορο αν πρόκειται για υπαίτια άρνηση ή για υπαίτια αδυναμία.

Παράλληλα ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν του καταβάλλεται ο συμφωνημένος μισθός, έχει τις εξής δυνατότητες:

-Να διεκδικήσει δικαστικά και εντόκως τους δεδουλευμένους μισθούς, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση για ζημία που υπέστη. Η αξίωσή του αυτή υπόκειται σε πενταετή παραγραφή.

-Να θεωρήσει την καθυστέρηση βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας του.

- Να θεωρήσει την καθυστέρηση καταγγελία της σύμβασής του.

- Να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση πτώχευσης.

- Να ζητήσει την ποινική δίωξη του εργοδότη.

- Να ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας του.

NETWORK