Οικονομία

Οργιάζει το παραεμπόριο - Μέτρα σε επικείμενο νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Οργιάζει το παραεμπόριο - Μέτρα σε επικείμενο νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Αλεξιάδης Οργιάζει το παραεμπόριο - Μέτρα σε επικείμενο νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Αλεξιάδης
Το απόγευμα της Δευτέρας, 11/4/2916, συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα του παραεμπορίου με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ο βουλευτής κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Τζίρος του παραεμπορίου αγγίζει τα 15 με 20 δις ευρώ, ενώ το δημόσιο χάνει περί τα 6 δις ευρώ κάθε έτος.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και εγγίζουν τις 50.000 εκ των οποίων οι 30.00 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο

Ο Βουλευτής των ΑνΕλ ρώτησε τον κ. Αλεξιάδη εαν η κυβέρνηση προτίθεται να πατάξει το παραεμπόριο παραποίησης/απομίμησης που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες εσόδων και θέσεων εργασίας; Δεδομένης της κρίσης, που προκαλεί έτσι κι αλλιώς πολλά προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου, όπως μειωμένη αγοραστική ικανότητα, capital controls, πώς σχεδιάζει να προστατεύσει τις εταιρίες που ασχολούνται με το εμπόριο προϊόντων αλλά και ποιά είναι η πραγματική απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας κάθε χρόνο, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση δηλαδή από το 2009 και μετά;

Στην απάντηση του ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εντάσσει το πρόβλημα του παραεμπορίου στις δράσεις που έχει για την πάταξη του λαθρεμπορίου κυρίως και της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου σ’ ό,τι αφορά τη διακίνηση προϊόντων για τα οποία δεν πληρώνονται τέλη, δασμοί και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και φορολογικά με την έννοια ότι όταν αυτά τα προϊόντα πωλούνται, το Δημόσιο χάνει από δύο πλευρές. Χάνει από τα έσοδα που έπρεπε να δηλώσουν αυτοί οι έμποροι και να εισπράξουν αυτά τα ποσά και χάνει και από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα, που αγωνίζονται, αλλά μ’ αυτόν τον ανταγωνισμό χάνουν έσοδα.

Στο θέμα του λαθρεμπορίου το Υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σχέδιο όπου και έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται. «Δεν είναι ένας αέναος σχεδιασμός. Έχει αρχίσει να υλοποιείται. Έχουν γίνει συγκεκριμένα πράγματα. Μέσα στο 2015 είχαμε αποτελέσματα και έχουμε και στις αρχές του 2016. Το βλέπετε από τις μεγάλες κατασχέσεις που κάνουν οι τελωνειακές υπηρεσίες.» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης

Με τα νέα νομοσχέδια που θα φέρει το ΥπΟικ θα αντιμετωπιστεί κυρίως με τον έλεγχο στη διακίνηση λαθραίων προϊόντων. Εκτός από τα τελωνεία και τις εφορίες, μ’ αυτό το θέμα ασχολείται και το ΣΔΟΕ, το οποίο συμμετέχει στο Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου.

«Είναι ένα συντονιστικό κέντρο πολύ σημαντικό. Θα το χρησιμοποιήσουμε σαν πρότυπο για το Συντονιστικό Κέντρο Πάταξης του Λαθρεμπορίου. » ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Το ΣΥΚΑΠ συντονίζει και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομου εμπορίου και ενδεικτικά της διακίνησης στην αγορά κάθε είδους εμπορευμάτων τα οποία κυκλοφορούν κατά παράβαση, διακινούνται στην αγορά χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, διατίθενται χωρίς την απαιτούμενη άδεια κ.λπ.

Όπως ενημερώνει η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία, ειδικότερα στους κλάδους ένδυσης, υπόδησης δερμάτινων ειδών κυρίως, αλλά και άλλων καταναλωτικών αγαθών και στον κλάδο της πώλησης παιχνιδιών, τόσο σε στεγασμένους χώρους όσο και στο υπαίθριο εμπόριο, έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το πρόβλημα απασχολεί και το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, οι οποίες χάνουν τεράστια έσοδα ενώ εκτός από αυτά τα έσοδα υπάρχει και ένα έμμεσο κόστος από τα προβλήματα υγείας που δημιουργούν αυτά τα προϊόντα, διότι πάρα πολλά δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες υγείας και δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα, είτε στο θέμα των τσιγάρων είτε των ρούχων είτε σε άλλα τέτοια προϊόντα.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σίγουρα δεν έχουμε πετύχει αυτά που θα μας έκαναν ευτυχισμένους να πετύχουμε, αλλά και στον τομέα του λαθρεμπορίου και στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει σημαντικά βήματα και γίνονται σημαντικά βήματα, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τα χρονικά όρια, τις ελεγκτικές δυνατότητες, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το νομικό πλαίσιο τα οποία, όπως ξέρετε πολύ καλά, σιγά-σιγά διορθώνουμε και θα το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σε σχέση, όμως, με κατασχέσεις που έχουν γίνει ο κ. Αλεξιάδης παρέθεσε ορισμένα στοιχεία όπου κάνουν γνωστό ότι το 2015 στα ρούχα, στα παιχνίδια είχαμε συνολικά 30.122 τεμάχια, ενώ το 2016 συνολικά στα ρούχα και στα παιχνίδια είχαμε 7.119 τεμάχια.

Αυτό ήταν για το στεγασμένο εμπόριο. Στο υπαίθριο εμπόριο το 2015 συντάχθηκαν 132 πρωτόκολλα κατασχέσεων, ενώ είχαμε 14.000 τεμάχια.
Το 2016 είχαμε 22 πρωτόκολλα κατασχέσεων και 2051 τεμάχια.

«Σε ό,τι αφορά δε το γενικό πρόβλημα, οι κατασχέσεις αυτές δε δείχνουν ότι εξαλείφθηκε το φαινόμενο, αλλά ότι ήδη κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχουμε είναι βεβαίως να πηγαίνουμε και στο παζάρι στο Σχιστό, αλλά σ’ αυτούς τους τομείς λαθρεμπορίου χρειάζεται να επικεντρωθούμε όχι τόσο όταν έχει διαμοιραστεί σε πολλούς μικροπωλητές το προϊόν, αλλά όταν έρχεται, όταν είναι σε κοντέινερ και όταν εκεί υπάρχει η μεγάλη ποσότητα του λαθρεμπορίου.» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά για το ποια είναι η πραγματική απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας για τη χώρα και αν υπάρχει ο αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί, το Υπουργείο Εργασίας δεν είχε στοιχεία. Η απάντησή του όμως, λέει ότι σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το 2015 από την έναρξη της κρίσης, από το 2008-2014, η αγορά εργασίας συρρικνώθηκε κατά ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.