Οικονομία

Τις αποζημιώσεις τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών»

Τις αποζημιώσεις τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» Τις αποζημιώσεις τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών»
Έληξε η ένταση μετά την αποχώρηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας «Ηλεκτρονική Αθηνών» Ιωάννη Στρούτση και αφού είχε προηγηθεί εισβολή εργαζομένων σε αίθουσα όπου η διοίκηση της επιχείρησης παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την πτώχευση της "Ηλεκτρονική Αθηνών".

Υπενθυμίζεται ότι εργαζόμενοι εισέβαλαν, διακόπτοντας τη συνέντευξη, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρίας, η οποία εγκρίθηκε χθες από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι αυθόρμητα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η εταιρία, τον οποίο τον χαρακτήρισε «δόλιο και καταχρηστικό». «Εν κρυπτώ, κατέθεσε μία αίτηση πτωχεύσεως, η οποία έγινε, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να παραμένουν ξεκρέμαστοι εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραγεωργόπουλος διευκρίνισε ότι, μετά από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων, ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία της Ομοσπονδίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αναστροφής της πτωχευτικής διαδικασίας και επαναλειτουργίας της εταιρίας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο κ. Στρούτσης τους έθεσε θέμα ρευστότητας, λέγοντας τους ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν. «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μείζονος σημασίας, μπορούν να ανευρεθούν τρόποι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση με όλους τους εργαζόμενους ενεργούς και με την εταιρία αυτή, η οποία έχει μία παράδοση δεκαετιών, να τίθεται ξανά σε επαναλειτουργία» τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός είναι να δουλεύουν οι επιχειρήσεις και να μην κλείνουν. «Σε περίπτωση», πρόσθεσε, «που η εταιρία δεν μπορέσει να επαναλειτουργήσει, οι εργαζόμενοι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποζημιωθούν».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Παναγιώτης Κυριακούλιας, έθεσε το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων των εργαζομένων. Όπως δήλωσε, οι εργαζόμενοι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι, «καθώς η εταιρία έκλεισε μέσα σε μία νύχτα, χωρίς καμία ενημέρωση ότι πτώχευσε». «Σε αυτή τη φάση, αυτό που προέχει είναι η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους και η καταβολή της πλήρους αποζημίωσής τους, έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν και να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους» κατέληξε ο κ. Κυριακούλιας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τη διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η εταιρία λιανικών πωλήσεων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών απασχολούσε περί τους 450 υπαλλήλους.

H προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την παρουσία της εργοδοσίας και των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική Αθηνών δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. Ωστόσο συναντήθηκαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης με τους εργαζόμενους της εταιρείας και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια δέσμευση του υπουργείου για την υποστήριξη του δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη τη φάση εξέλιξης της πτωχευτικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «το Υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των εργαζομένων, ενεργοποιώντας προγράμματα που έχει στη διάθεση του (όπως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης), ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν ένδικα μέσα για την αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους, ιδίως δε τις αποζημιώσεις».