Οικονομία

Ο Χουντής καρφώνει την Κομισιόν για τις «παγωμένες» προσλήψεις στην Υγεία

Ο Χουντής καρφώνει την Κομισιόν για τις «παγωμένες» προσλήψεις στην Υγεία Ο Χουντής καρφώνει την Κομισιόν για τις «παγωμένες» προσλήψεις στην Υγεία
Για «τεράστια υποκρισία της Κομισιόν όσον αφορά τις προσλήψεις στο ΕΣΥ», κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής με αφορμή την απάντηση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτησή του για τη διασυνοριακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ η απάντηση της Κομισιόν συμπυκνώνεται στο εξής: «Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν έξοδα εξετάσεων και νοσηλείας ακόμη και στο εξωτερικό, όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν ανέφερε πως «κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη του κόστους εξετάσεων και νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής σε εθνικά νοσοκομεία». Η Λαϊκή Ενότητα και ο ευρωβουλευτής της κάνουν λόγο για υποκρισία καθώς, όπως λένε «χθες στην Ουάσιγκτον, μαζί με το ΔΝΤ, [η Κομισιόν] απαιτούσε το απόλυτο “πάγωμα” των προσλήψεων, απαντώντας σε αίτημα του Ν. Χουντή να εξαιρεθεί το ΕΣΥ από την απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο [και], δηλώνει υποκριτικά ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις».

Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε να εφαρμοσθεί επί της ουσίας η Οδηγία 24/2011ΕΚ για τη διασυνοριακή περίθαλψη, που προβλέπει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν οι λίστες αναμονής στα εθνικά νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη. Επιπλέον, ο Ν. Χουντής, αφού ανέφερε ότι το σύστημα υγείας «έχει καταρρεύσει λόγω των μνημονίων, με αποτέλεσμα 1 στους 10 Έλληνες το 2013 να μη λάβει θεραπεία λόγω κόστους και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες να βρίσκουν ραντεβού μετά από 2-8 μήνες, ζητούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και να εξετάσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς στις προσλήψεις».