Οικονομία

Απεργία 8ης Μαΐου: Ποιοι απεργούν

Απεργία 8ης Μαΐου: Ποιοι απεργούν Απεργία 8ης Μαΐου: Ποιοι απεργούν
Tην Κυριακή 8 Μαΐου θα γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά, με τη ΓΣΕΕ να έχει αποφασίσει ομόφωνα τη στήριξη του αγώνα της Ομοσπονδίας Iδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε), προκηρύσσοντας 24ωρη γενική απεργία για την ίδια ημέρα, για την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Ποιοι όμως έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους στην απεργία;

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία, στις 8 Μαΐου ανακοινώνοντας απεργιακή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.00 το πρωί.

Όπως αναφέρει η ΟΙΥΕ σε ανακοίνωσή της, «για μία ακόμα χρονιά, η εργατική τάξη της χώρας μας απεργεί την Κυριακή 8 Μάη, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά. Είναι μία ημέρα μνήμης, που σηματοδοτεί και εμπνέει διαχρονικά τους αγώνες της τάξης μας, αλλά και όλων των λαών του κόσμου, για ένα καλύτερο αύριο, για μία κοινωνία χωρίς ταξικές ανισότητες, χωρίς ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Για μία κοινωνία με δουλειά για όλους, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς».

«Και την εφετινή Πρωτομαγιά στη χώρα μας, για 6η συνεχή χρονιά, είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κατ΄ απαίτηση των δανειστών, αλλά εφαρμόζει απαρέγκλιτα και η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η ΟΙΥΕ τονίζει ότι πρέπει:
«- Να υπερασπιστούμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.
- Να ανατρέψουμε τον εργασιακό Μεσαίωνα.
- Να διαφυλάξουμε την Κυριακή-αργία».

Επίσης, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, για την ύπαρξη αξιοπρεπών συντάξεων και παροχών υγείας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του μνημονίου, που διαλύουν το ασφαλιστικό μας σύστημα και πετσοκόβουν τις συντάξεις μας. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με 8ωρο-40ωρο, την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ, με 751 ευρώ κατώτατο μισθό, την αποκατάσταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα ισχύουν για όλους, την επανακαθιέρωση του εργατικού δικαίου, την εξάλειψη των ελαστικών και επισφαλών μορφών εργασίας. Αγωνιζόμαστε για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας. Ούτε 52 ούτε και 8, κανένα μαγαζί τις Κυριακές ανοιχτό».
«Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά, όλους όσοι πάλεψαν σκληρά και έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον κόσμο. Τιμούμε και συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Αγωνιζόμαστε για το 8ωρο και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική ασφάλιση για όλους, για παιδεία-υγεία-κοινωνική πρόνοια» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ.

Απεργία ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν όλα τα πλοία την Κυριακή εξαιτίας της συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της 8ης Μαΐου. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 00.01 και θα ολοκληρωθεί στις 00.00 της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, η 24ωρη αυτή απεργία είναι ανεξάρτητη από τη 48ωρη που ήδη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία, η οποία και θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σιδηροδρομικοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) θα συμμετάσχει στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου με τρίωρη στάση εργασίας.

Η στάση θα ισχύσει για όλα τα τρένα πλην των αρτηριακών αμαξοστοιχιών από τις 05.00 έως και τις 08.00 π.μ.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣ αναφέρει πως «οι σιδηροδρομικοί όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, αντιδρούμε, τόσο στις προθέσεις των δανειστών όσο και στις αλλαγές της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό που θα μετατρέψουν τις συντάξεις, όταν και αν αυτές δοθούν, σε προνοιακά επιδόματα,  και υποθηκεύουν  το μέλλον των επόμενων γενεών».

Για το σιδηρόδρομο ειδικότερα διεκδικεί:

    Άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε.
    Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ
    Προσλήψεις προσωπικού

Παράλληλα, καλεί τους σιδηροδρομικούς να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά που θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.π.μ.

Η προσυγκέντρωση των σιδηροδρομικών στα γραφεία της Π.Ο.Σ. θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 π.μ.