Οικονομία

Έρχεται η πρώτη πρόσκληση 2014-2020 του μέτρου 6.1 της Αγροτικής Ανάπτυξης

Έρχεται η πρώτη πρόσκληση 2014-2020 του μέτρου 6.1 της Αγροτικής Ανάπτυξης
Έρχεται η πρώτη πρόσκληση 2014-2020 του μέτρου 6.1 της Αγροτικής Ανάπτυξης ( Αφορά δημιουργία επιχειρήσεων για αγρότες – και στην Αττική) που αφορά το Υπομέτρο «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020

Στόχος και Στρατηγική του Καθεστώτος Ενίσχυσης

Στόχος του Υπομέτρου 6.1 είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω ηλικιακής ανανέωσης και δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων για την είσοδο νέων έως και 40 ετών στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις  οι οποίοι διαθέτουν επαρκή επαγγελματική προσόντα,  εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

    Ορισμοί και Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

Για την εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020, ισχύουν οι ορισμοί και εννοιολογικοί προσδιορισμοί που ακολουθούν:

α) Νέος Γεωργός

Νέος Γεωργός για τους σκοπούς του υπομέτρου 6.1 νοείται πρόσωπο ηλικίας 40 ετών ή νεότερο κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, το οποίο διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα και ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος της εκμετάλλευσης αυτής. Αντίστοιχες προϋποθέσεις ισχύουν για τους εκπροσώπους των νομικών προσώπων.

β) Ενεργός γεωργός

Ενεργός γεωργός ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013, όπως προσδιορίστηκε στις εθνικές επιλογές, τα διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

γ) Αρχηγός Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης νοείται το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης και είναι νομικά (αστική ευθύνη) και οικονομικά (φορολογική ευθύνη) υπεύθυνο για την κανονική λειτουργία της (αστική και φορολογική ευθύνη διαχείρισης).

Στην περίπτωση εκμεταλλεύσεων νομικών προσώπων αρχηγός νοείται το φυσικό πρόσωπο που είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος τους και εν γένει είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνος για τη λειτουργία τους, έτσι όπως αποδεικνύεται με κατάλληλα νομιμοποιητικά έγγραφα (όπως συμβολαιογραφικό έγγραφο, καταστατικό νομικού προσώπου κλπ).

δ) Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ):

Συστάθηκε με βάση το Νόμο 3874/2010 (ΦΕΚ 151/Α/2010), όπως ισχύει κάθε φορά, και σε αυτό εγγράφονται οι επαγγελματίες αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των «νεοεισερχόμενων» στον αγροτικό τομέα, και οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είτε είναι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης είτε όχι.

ε) Πρώτη Εγκατάσταση Νέων Γεωργών

Πρώτη εγκατάσταση Νέων Γεωργών νοείται η για πρώτη φορά επαγγελματική ενασχόληση με τη γεωργία για τα φυσικά πρόσωπα, ή ισοδύναμα, η για πρώτη φορά ανάληψη της αρχηγίας / ελέγχου σε νομικό πρόσωπο με γεωργική δραστηριότητα.

Ειδικά:

 Στην  περί πτωση  των  ατ ομ ικών  γεωργικών  εκμ εταλ λεύ σεω ν  , πρώτη εγκατάσταση νοείται  όταν τα φυσικά πρόσωπα – νέοι γεωργοί που είναι αρχηγοί αυτών των εκμεταλλεύσεων  εγγράφονται στο ΜΑΑΕ    ως    «νεοεισερχόμενοι»   στον   αγροτικό    τομέα   επαγγελματίες    αγρότες,    ασκώντας αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί αυτών (όσον αφορά τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους τους).

 Στην  περίπτωση  γεωρ γι κ ών  εκμ εταλ λεύ σεω ν οι  οποίες  ανήκου ν  σε  Νομι κ ά Πρόσωπα  (βλ από κοινού εγκατάσταση με άλλους γεωργούς ή νέους γεωργούς), πρώτη εγκατάσταση νοείται όταν τα φυσικά πρόσωπα – νέοι γεωργοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο και την διαχείριση των Νομικών Προσώπων με γεωργική δραστηριότητα, κατά τρόπο ώστε να μετέχουν στο κεφάλαιο τους (τουλάχιστον κατά 51%) και να είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους, ασκώντας αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί αυτών (όσον αφορά τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους  τους)  από  κοινού  ή  όχι  με  άλλους  νέους  γεωργούς.  Εάν  το  νομικό  πρόσωπο  είναι αποκλειστικά ή από κοινού ελεγχόμενο από άλλο νομικό πρόσωπο, οι εν λόγω απαιτήσεις ισχύουν και για αυτό (πλειοψηφία κατοχής και άσκηση αρχηγίας – διαχείρισης από νέους γεωργούς).

Ως ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης νοείται:

    Για τα φυσικά πρόσωπα η για πρώτη φορά εγγραφή στο ΜΑΑΕ του/της υποψηφίου δικαιούχου νέου γεωργού ως «επαγγελματία αγρότη» νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, πληρώντας τις σχετικές προϋποθέσεις που περιγράφονται στο σημείο (ζ) της παρούσας παραγράφου.

    Για τα  νομικά  πρόσωπα  η  ημερομηνία  πρώτης  φοράς  περιγραφής  των  στοιχείων  του  νέου γεωργού  στο  ΜΑΑΕ  ως  διαχειριστή/νόμιμου  εκπροσώπου  του  νομικού  προσώπου  το οποίο εγγράφεται στο ΜΑΑΕ ως κάτοχος εκμετάλλευσης, πληρώντας επιπλέον τις εξής προϋποθέσεις:

α) να έχει διακόψει μισθωτή απασχόληση ή άλλη μορφή απασχόλησης που δεν συνδέεται με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε νομικό πρόσωπο με γεωργική δραστηριότητα,

β) να εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51% και να είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνος για τη λειτουργία του,

γ) να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα  και να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση εγγραφής σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, σε περίπτωση που δεν έχει ήδη εγγραφεί.

Η πρώτη εγκατάσταση ολοκληρώνεται με την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την τήρηση των σχετικών στόχων και δεσμεύσεων των δικαιούχων (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα) και των αρχηγών – νόμιμων εκπροσώπων των νομικών προσώπων.

στ) Επαγγελματίας αγρότης

Επαγγελματίας αγρότης ορίζεται με βάση εθνικά κριτήρια (όπως ποσοστό εισοδήματος και απασχόλησης από αγροτική δραστηριότητα) και έχει υποχρέωση για εγγραφή στο ΜΑΑΕ όπως και στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΟΓΑ), εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στις εθνικές διατάξεις.

ζ) «Νεοεισερχόμενος» στον αγροτικό τομέα επαγγελματίας αγρότης

Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για καθεστώς  «νεοεισερχομένων» επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο χωρίς να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις (όπως ποσοστό εισοδήματος, ασφαλιστικός φορέας) με τη δέσμευση όμως να προβούν σε σχετικές ενέργειες, έτσι ώστε εντός 2 ετών να πληρούν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις και να έχουν  την  «πλήρη»  ιδιότητα  του  επαγγελματία  αγρότη.  Ειδικότερα,  για  να  κριθεί  κάποιος

«νεοεισερχόμενος» στον  αγροτικό  τομέα ως  επαγγελματίας  αγρότης  στο  Μητρώο  Αγροτών  και

Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) θα πρέπει να ισχύουν αθροιστικά τα παρακάτω:

α) να μην ασκεί μόνιμη εξωαγροτική απασχόληση εξαρτημένη ή όχι (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λ.π.) ή εποχική εξωαγροτική απασχόληση,

β) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης και

γ) να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄75), στην οποία να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ, ότι για το σκοπό αυτόν εντός έξι (6) μηνών θα υποβάλλει προς τον ΟΓΑ σχετική αίτηση εγγραφής στα μητρώα του και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και ότι υποχρεούται με τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση εγγραφής στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ.

η) Τυπική Απόδοση

Στο ΠΑΑ 2014-2020 ορίζεται η παραγωγική δυναμικότητα, δηλαδή το οικονομικό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για πρόσβαση στο μέτρο των Νέων Γεωργών με βάση τη τυπική απόδοση. Η τυπική απόδοση ορίζεται ως η ακαθάριστη αξία της παραγωγής και εκφράζεται σε ευρώ. Η συνολική τυπική απόδοση της γεωργικής εκμετάλλευσης ισούται με το σύνολο των αξιών κάθε κλάδου παραγωγής, που προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τους συντελεστές τυπικής απόδοσης ανά μονάδα για κάθε κλάδο παραγωγής (ευρώ/μονάδα) με τον αντίστοιχο αριθμό των μονάδων (βλ. εκτάρια, κεφαλές ζώων, κυψέλες) που προκύπτουν από το ΟΣΔΕ. Ειδικά για την εφαρμογή του

Υπομέτρου 6.1, οι συντελεστές τυπικής απόδοσης ανά κλάδο (βλ. ομάδα καλλιεργειών – εκτροφών)

σε επίπεδο χώρας περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας.

θ) Κατεύθυνση – Προσανατολισμός Παραγωγής Γεωργικής εκμετάλλευσης

Η παραγωγική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης προκύπτει από τον κλάδο παραγωγής που κατέχει την πλειοψηφία της παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση)  της εκμετάλλευσης και χαρακτηρίζεται ως Φυτική, Κτηνοτροφική, Μικτή. Ειδικότερα, η παραγωγική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης θεωρείται :

 Φυτι κή :  εφόσον ο κλάδος παραγωγής που κατέχει την πλειοψηφία (πάνω από 50%) της παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης είναι η φυτική παραγωγή.

 Κ τη νοτροφική :  εφόσον ο κλάδος παραγωγής που κατέχει την πλειοψηφία (πάνω  από 50%)  της παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης είναι η  ζωική παραγωγή.

 Μικτ ή :  εφόσον ο κλάδος παραγωγής που κατέχει την πλειοψηφία (πάνω από 50%) της παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) της εκμετάλλευσης είναι η  μελισσοκομία ή η σηροτροφία και λοιπές μικτές εκμεταλλεύσεις ή σε κάθε άλλη περίπτωση.

ι) Εταιρικό Δίκαιο

Η βασική εθνική νομοθεσία που καθορίζει τη διοίκηση και λοιπά ζητήματα εταιρικών μορφών είναι η εξής (όπως ισχύει κάθε φορά): Εμπορικός / Αστικός Κώδικας, Ν. 3190/55 για ΕΠΕ, ΚΝ.2190/20 για ΑΕ, Ν.3419/05 για ΓΕΜΗ, Ν.4072/12 για Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρία.

ια) Μόνιμη κατοικία

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,  ο/η υποψήφιος έχει κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του. Δεν θεωρείται μόνιμη κατοικία η πρόσκαιρη εγκατάσταση ή η διαμονή σε ένα τόπο.

Η μόνιμη κατοικία βεβαιώνεται μέσω κατάλληλων εγγράφων (βεβαίωση μονίμου κατοικίας από Οικείο Δήμο ή άλλα έγγραφα όπως η φορολογική δήλωση, αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας, βεβαιώσεις  φοίτησης  παιδιών). Για  αλλοδαπούς  απαιτείται  η  χορήγηση έγγραφου  πιστοποίησης μόνιμης  διαμονής  πολίτη  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  ή  δελτίου  μόνιμης  διαμονής  μέλους οικογένειας πολίτη της Ένωσης κατά περίπτωση).

Δεν  γίνεται  αποδεκτό  ο  /  η  υποψήφιος  να  διαθέτει  συγχρόνως  περισσότερες  από  μία  μόνιμη κατοικία, ούτε να δηλώνει διαφορετική μόνιμη κατοικία από αυτή του / της συζύγου.

ιβ) Ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας

Ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας νοείται η περιοχή στην οποία ο γεωργός έχει τη δυνατότητα πρόσβασης για την εύρυθμη λειτουργία της εκμετάλλευσης.

Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων.

ιγ) Επαρκή επαγγελματικά προσόντα

Δείτε την προδημοσίευση εδώ