Οικονομία

Το Ασφαλιστικό φεύγει, οι ομαδικές απολύσεις έρχονται

Το Ασφαλιστικό φεύγει, οι ομαδικές απολύσεις έρχονται
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Πριν καλά – καλά «στεγνώσει το μελάνι» από την ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ζητήματα, με «αιχμή του δόρατος» το φλέγον θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Οι πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική πλευρά για απελευθέρωση του καθεστώτος που επικρατεί στις ομαδικές απολύσεις αναμένεται να ενταθούν, καθώς τίθεται σε λειτουργία, έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, η αρμόδια Επιτροπή που συστάθηκε γι' αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για Επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και οι οποίοι θα επεξεργαστούν στο Άμστερνταμ, το πλαίσιο που θα ισχύει στο εξής στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για τον συνδικαλιστικό νόμο. Στόχος είναι έως τον Σεπτέμβριο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, για να ακολουθήσει στη συνέχεια θεσμοθέτηση του σχετικού νόμου.

Ουσιαστικά, οι αλλαγές στα εργασιακά αναμένεται να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο η 2η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να αξιοποιηθούν οι «βέλτιστες» πρακτικές που ισχύουν διεθνώς, σε συνάρτηση με τις δεδομένες ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας μετά από έξι συναπτά έτη οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει την ανεργία στα επίπεδα του 24%.

Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να περιμένει επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, άρα η επιστροφή του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 751 ευρώ, μοιάζει με «όνειρο θερινής νυκτός». Ο λόγος είναι ότι στο τρίτο μνημόνιο επισημαίνεται ρητά πως «οποιεσδήποτε αλλαγές στο πλαίσιο των πολιτικών για την αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση και συμφωνία με τα θεσμικά όργανα. Αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης»