Οικονομία

Ακόμα πιο βαθιά «μπαίνει το μαχαίρι» για τις μελλοντικές συντάξεις

Ακόμα πιο βαθιά «μπαίνει το μαχαίρι» για τις μελλοντικές συντάξεις Ακόμα πιο βαθιά «μπαίνει το μαχαίρι» για τις μελλοντικές συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μπορεί το νέο Ασφαλιστικό να ψηφίστηκε και οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις να «κλείδωσαν» όμως δεν θα είναι οι τελευταίες.

Ήδη έχουν θεσμοθετηθεί μια σειρά από ρήτρες και μηχανισμοί που η εφαρμογή τους, θα προκαλέσει νέο «ντόμινο» περικοπών, που θα γίνει αντιληπτό στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2017 και ακόμα χειρότερα, από το 2019 και μετά. Πιο συγκεκριμένα:

1. Μόνιμος μηχανισμός ελέγχου: Η θέσπιση του μόνιμου αυτόματου μηχανισμού ελέγχου επηρεάζει όλες τις συντάξεις κύριες και επικουρικές, αλλά και τα εφάπαξ από 1-1-2017 και μετά. Με αφετηρία την παραπάνω ημερομηνία γίνεται υποχρεωτική η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι το 2060, δηλαδή μετά από 44 συναπτά έτη, σε σχέση με σήμερα, είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί κατά 70%, η λειτουργία ενός «κόφτη» που θα διατηρεί τις δαπάνες σε ισορροπία, οδηγεί αναπόφευκτα σε μελλοντικές μειώσεις.

2. ΑΕΠ: Οι μελλοντικές αυξήσεις, αν υπάρξουν θα προκύψουν σε σχέση με το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Στις περιπτώσεις όμως που τα μεγέθη αυτά, δεν «δείχνουν» αύξηση, τότε είναι πιθανό να προκύπτουν ξανά μειώσεις.

3. Επικουρικές συντάξεις – εφάπαξ: Στο εξής το νέο ΕΤΕΑΕΠ που αναλαμβάνει τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων, δεν θα λαμβάνει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Ταυτόχρονα, το ταμείο θα πρέπει να καταφέρνει να μην είναι ελλειμματικό. Σε διαφορετική περίπτωση, το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση να πραγματοποιεί νέες μειώσεις.

4. Μετοχικά Ταμεία: Τόσο το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όσο και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και ναυτικού, θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις εισφορές των μετόχων, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Όχι όμως από το Κράτος. Άρα εάν δεν επαρκούν οι εισφορές και τα αποθεματικά για να καλύψουν τις ανάγκες σε μερίσματα, θα πραγματοποιούνται αυτόματες περικοπές.