Οικονομία

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στους έμμεσους φόρους η Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στους έμμεσους φόρους η Ελλάδα «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στους έμμεσους φόρους η Ελλάδα
Σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης στους έμμεσους φόρους αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες νέα “φοροκαταιγίδα” αναμένεται να πλήξει τα νοικοκυριά, με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πρόκειται για την 5η φορά που αυξάνεται ο ΦΠΑ μέσα στην εξαετία της κρίσης, με στόχο να "κλειδώσει" η συμφωνία με τους δανειστές, με τον βασικό συντελεστή να ανεβαίνει στο 24%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, σκαρφαλώνοντας από το 11,7% στο 15,9% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ψηλότερο “σκαλοπάτι” στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Οι αυξήσεις δεν εξαντλούνται στο ΦΠΑ. Τα καύσιμα θα έχουν διπλή επιβάρυνση, καθώς εκτός του ότι θα έχουν εφεξής ΦΠΑ 24% αντί 23%, θα υποστούν και αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η αμόλυβδη θα αυξηθεί από τα 67 λεπτά στα 75 με 77 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης από τα 33 λεπτά θα ανέβει στα 36 με 37 λεπτά το λίτρο.

Επιπλέον, αυξήσεις φόρων πρόκειται να επιβληθούν σε τσιγάρα- καπνό, οινοπνευματώδη- μπύρα. Για πρώτη φορά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ αυξήσεις έρχονται ακόμα στη συνδρομητική τηλεόραση και στα Τέλη Ταξινόμησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 30-35% των εσόδων του ΦΠΑ χάνονται στις “γκρίζες” ζώνες της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα παρά τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων, να χάνονται 8-10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σημειώνει ότι τα επίπονα μέτρα ανοίγουν το δρόμο για τη συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη.

“Υπάρχει επενδυτικός κόσμος που περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για να μπορέσει να αποδεσμεύσει δυνάμεις σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά”, τονίζει ο κ. Σάλλας.

Με ανακοίνωση της η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για την επιλογή της να ρίξει το βάρος σε όλα τα νοικοκυριά μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.