Οικονομία

Ο Κατρούγκαλος "(ξανα)διορθώνει" τον Βρούτση

Ο Κατρούγκαλος "(ξανα)διορθώνει" τον Βρούτση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Επιμένει το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι οι νέες συντάξεις θα είναι πιο υψηλές από τις τωρινές. Απαντώντας στον πρώην υπουργό Εργασίας της ΝΔ, κ. Γιάννη Βρούτση, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι ειδικά για μέσο εργασιακό εισόδημα έως 1.000 ευρώ «το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προϋφιστάμενο σύστημα».

Το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει παράδειγμα ίδιο με εκείνο «που επικαλέστηκε με διαστρέβλωση των στοιχείων ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα), το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με 20 έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη), έναντι 449 ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση. Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 και σε κάθε περίπτωση παραπάνω από την κατώτατη σύνταξη, όπως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα –μετά τη σφαγή των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- 392,7 ευρώ».

Πραγματοποιεί επίσης, ειδική αναφορά για το σκέλος της Εθνικής Σύνταξης, που με 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 ευρώ, σημειώνοντας ότι «με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, με το υπουργείο Εργασίας να επισημαίνει ότι στο εξής δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά Κατρούγκαλου επέμεινε ότι και «οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μέσο μισθό στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1.000 ευρώ και κάτω θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ό,τι με το παλαιό σύστημα». Διευκρίνισε, δε, ότι η πρόβλεψη «κόφτη» για τις υψηλές συντάξεις, διατηρείται μέχρι το τέλος του 2018.

Για παράδειγμα, για το 2016 ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμιά νέα σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης, και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας επειδή ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι «ακόμη και οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο νόμο 4387/2016». Μάλιστα, ο κύριος Μητσοτάκης κατηγόρησε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας ότι αυτό υποδηλώνει «ταξικό μίσος». Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι δεν πανηγυρίζει γι' αυτό το ύψος των συντάξεων. Πρόσθεσε όμως ότι έχουν συνδεθεί με «ρήτρα ανάπτυξης», ώστε με την άνοδο της οικονομίας, «να μη κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών.


Κατώτατες συντάξεις με βάση τους νόμους του 2010 και του 2016

SYNTAXEIS 10 16

Πηγή: υπουργείο Εργασίας