Οικονομία

Ρύθμιση ανά «περίπτωση» για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Ρύθμιση ανα περίπτωση για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία Ρύθμιση ανα περίπτωση για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τρόπο να καταφέρει να εισπράξει ένα μέρος από τα 30 δισεκ ευρώ που έχουν ανέλθει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να προκύψει μια νέου τύπου ρύθμιση οφειλών, που αφενός θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης και να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφετέρου θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Όπως είναι γνωστό, οι θεσμοί παραδοσιακά αντιτίθενται σε κάθε μορφής ρύθμιση, θεωρώντας ότι δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο. Αντίθετα, επικροτεί την προώθηση σκληρών πρωτοβουλιών, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, εκτιμώντας ότι έτσι αποτρέπεται η δημιουργία νέων οφειλών και ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Το υπουργείο Εργασίας όμως θεωρεί ότι μπορεί να καταστεί εφικτό να πειστούν οι θεσμοί για έναν «τρίτο δρόμο», στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις θα εστιαστούν σε πραγματικές οφειλές και απόλυτα εισπράξιμες. Η εκτίναξή τους βέβαια κάνει ακόμα πιο δύσκολο το εν λόγω εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 17 δισεκ ευρώ, ενώ άλλα 12 δισεκ ευρώ έχουν συσσωρευτεί στον ΟΑΕΕ.

Στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας θα είναι να υπάρξει ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους απώλεσαν την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, να επανενταχθούν σε αυτή. Επίσης, θα επιδιωχθεί μέσα από τη δημιουργία ενιαίου μητρώου για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών, να προκύψει μια πιο κοινή διαδικασία είσπραξης οφειλών προς τα Ταμεία και προς τις Εφορίες.