Οικονομία

ΕΙΝΑΠ: Αυτές είναι οι «προθέσεις» του υπ. Υγείας - Απεργία στις 8 Ιουνίου

ΕΙΝΑΠ: Αυτές είναι οι «προθέσεις» του υπ. Υγείας - Απεργία στις 8 Ιουνίου ΕΙΝΑΠ: Αυτές είναι οι «προθέσεις» του υπ. Υγείας - Απεργία στις 8 Ιουνίου
Σε αναλυτική ενημέρωση των νοσοκομειακών γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων και Κέντρων υγείας, αλλά και στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας, πειραιά και Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά επίσης και την ΟΕΝΓΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά, προχώρησε η ΕΙΝΑΠ, με θέμα τις εκτιμήσεις της από τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Με την ανακοίνωση της η ΕΙΝΑΠ κάνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει στην απεργία που προκηρύχθηκε στις

Μετά από αίτημα της ΕΙΝΑΠ, και αφού έγινε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για να καθορίσει τα αιτήματα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας η συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων.

Η γενική τοποθέτηση των Υπουργών ήταν πως το σύστημα υγείας δεν είναι υπό κατάρρευση η οποία είχε ξεκινήσει από τους προκατόχους τους.

Η εκτίμηση της ΕΙΝΑΠ, είναι ότι οι δυσκολίες μεγαλώνουν και μετά τη νέα συμφωνία φοβούμαστε ότι θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών υγείας.

Για τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ έγιναν γνωστά τα κάτωθι:

1.Για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού σε οργανικές θέσεις: Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία έχουν γίνει ήδη αρκετοί διορισμοί Επιμελητών Β΄ με προτεραιότητα την παλαιότητα των αντίστοιχων προκηρύξεων, εκεί που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις (ακολουθείται χρονολογική σειρά, προκηρύξεις του 2009, μετά του 2010 κ.λπ). Είναι ήδη σε εξέλιξη 380 νέες προκηρύξεις από τις αρχές του 2015, ενώ αναμένεται άμεσα να γίνουν και άλλες 690 εκ των οποίων οι 620 θα αφορούν θέσεις Επιμελητών Β΄ και οι 70 κατ΄ εξαίρεση θέσεις Επιμελητών Α΄ ή Διευθυντών. Ειπώθηκε πως κατά την πρόσφατη «συμφωνία» με την τρόικα επιτεύχθηκε εξαίρεση του ιατρικού προσωπικού από τον περιορισμό «1 προς 5» (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το δημόσιο), και αυτό έγινε με επίκληση της πρόσφατης απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου περί υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ασφαλείας ωρών εργασίας. Όμως, αν και δεν θα υπάρχει ο συγκεκριμένος περιορισμός, θέσεις θα προκηρύσσονται με το ρυθμό που θα επιτρέπει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα εκάστοτε διαθέσιμα κονδύλια. Ειπώθηκε πως θα υπάρξει και νέο «πακέτο» προσλήψεων σε οργανικές θέσεις συνολικά 10-15 χιλ. για όλο το δημόσιο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά την περίθαλψη και την εκπαίδευση, το οποίο θα ανακοινωθεί τέλος Ιουνίου. Δεν δόθηκε από την πολιτική ηγεσία σαφής απάντηση για τα κριτήρια κατανομής των θέσεων αυτών ανά νοσοκομείο και ειδικότητα, αλλά ζητήθηκε επ’ αυτού η κατάθεση προτάσεων από την ΟΕΝΓΕ και από την ΕΙΝΑΠ.

2.Για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είπαν ότι «δεν δέχονται την κριτική ότι το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση» (!!!) Τόνισαν ότι «η χρηματοδότηση θα είναι στα μέτρα του εφικτού και θα συμβάλει και ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα έχει αυξημένα έσοδα» (!!!) Επικαλέστηκαν την αύξηση του ορίου δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων σαν θετική εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας ότι «άλλο η ροή του χρήματος και άλλο η κρατική επιχορήγηση». Δηλαδή, τα νοσοκομεία «θα μπορούν να αυξάνουν τον προϋπολογισμό τους από ίδια έσοδα». Επίσης, ότι το πρόβλημα θα λυθεί γιατί αφενός «διαφαίνεται θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση» και αφετέρου «θα εξοικονομηθούν πόροι από σπατάλες σε φάρμακα και προμήθειες».

3.Σχετικά με τους Οργανισμούς των νοσοκομείων και αν προβλέπεται μείωση ή αύξηση κλινών. Η απάντηση ήταν ότι θα γίνει «επικαιροποίηση των προεδρικών διαταγμάτων στα πλαίσια του ρεαλισμού» και προσπάθεια για «ένα κλικ ενίσχυσης».

4.Σε ότι αφορά το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση: Τονίστηκε ότι «θα χρηματοδοτηθεί από ευρύτερους πόρους»

5.Για τα μπλοκάκια και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας η πολιτική ηγεσία επανέλαβε πως θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για τη στελέχωση του συστήματος. Δήλωσε πως το άρθρο 22 στο νέο ν/διο περί «ψυχικής υγείας» περιέχει διατάξεις που προϋπήρχαν και απλά προστέθηκε σε αυτές και το ΚΕΘΕΑ. Επίσης δήλωσε πως οι Υπουργοί ελέγχουν προσωπικά αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να μη γίνεται κατάχρησή της.

6.Για το ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώθηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για «ριζικες αλλαγές»

7.Επικουρικοί γιατροί: Έγινε για άλλη μια φορά αναφορά σε αριθμούς διορισμών. Δηλώθηκε πως είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για παράταση των τρεχουσών συμβάσεων ως και 31/12/2016 (για άλλους 3 μήνες μετά τις 30/9 που λήγουν) και πως θα γίνει όποια παράταση χρειαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες, χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η «τεκμηρίωση» δικαιώματος μονιμοποίησης. Όσον αφορά αυθαιρεσίες που παρατηρούνται στη λίστα διορισμών, η πολιτική ηγεσία δηλώνει πως η διαχείριση της λίστας γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες όπως αυτές εκφράζονται από τις ΥΠε και από τα νοσοκομεία.

8.Για την επιτάχυνση διαδικασιών στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ ειπώθηκε πως μέχρι το διορισμό των νέων Διοικητών δεν μπορούν να γίνουν κρίσεις. Ο διορισμός αυτός θα αργήσει να ολοκληρωθεί γιατί υπάρχει μεγάλη σχετική γραφειοκρατία. Αναγνωρίζεται πως οι διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών που περιλήφθηκαν στον πρόσφατο νόμο του «παράλληλου προγράμματος» χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση (π.χ. ειδικές υποχρεωτικές άδειες στους εισηγητές, αντικατάσταση της νέας διάταξης που λέει πως εισηγητές θα είναι μόνο «Διευθυντές» με το «Διευθυντές ή Επιμελητές Α΄», κ.ά.

9.Προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού: Επαναλήφθηκαν αριθμοί που έχουν κατ΄ επανάληψη ανακοινωθεί δημόσια. Επαναλήφθηκαν οι αιτιάσεις για τη γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις, με παράδειγμα την περσινή προκήρυξη 985 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για την οποία το ΑΣΕΠ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τους πίνακες (εκκρεμεί ο πίνακας των ΔΕ). Ειπώθηκε πως δεν μπορεί να γίνει νέα προκήρυξη αν δεν ολοκληρωθεί ο πίνακας της τρέχουσας, γιατί πρέπει να υπάρχει ο πίνακας της τρέχουσας ως «κυλιόμενος» έτσι ώστε οι ήδη υπηρετούντες να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στις νέες θέσεις και σε περίπτωση μετακίνησής τους οι θέσεις που θα κενούνται να μπορούν να καλύπτονται αυτόματα από επιλαχούσες/όντες αυτού του «κυλιόμενου» πίνακα. Ειπώθηκε πως ολοκληρώνεται η παλιά διαδικασία του ΑΣΕΠ για διοικητικό προσωπικό (προκήρυξη από το 1998) από την οποία αναμένεται να έρθουν στα νοσοκομεία και στις ΥΠε περίπου 1000 νέοι διοικητικοί υπάλληλοι. Ειπώθηκε πως προχωρά ο διορισμός 585 ατόμων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού.

10.Για το νέο Νομοσχέδιο για την ειδικότητα και το ρόλο των εταιρειών κορμού, τη μετανάστευση νέων γιατρών: Στην ερώτηση για το αν προβλέπεται οι επιστημονικές εταιρείες να γίνουν ΝΠΔΔ και να εμπλέκονται στην εκπαίδευση και την απονομή τίτλου ειδικότητας, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «το θέμα δεν έχει προτεραιότητα». Η ευθύνη για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών για άλλη μία φορά αποδόθηκε στα επιμέρους επιστημονικά τμήματα κάθε νοσοκομείου.Τονίστηκε με έμφαση ότι με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα 17.200 γιατροί, αριθμό που δεν αμφισβήτησε το Υπουργείο.

11.Για την πληρωμή και για τα κονδύλια των εφημεριών ειπώθηκε πως για 1η φορά τα τελευταία 6 χρόνια υπάρχει ομαλοποίηση στην πληρωμή των εφημεριών. Δηλώθηκε πως το φετινό κονδύλι είναι συνολικά 335 εκ. ευρώ για τακτικές εφημερίες + 9% ανά ΥΠε για πρόσθετες, ενώ αν δεν επαρκέσει υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση για αξιοποίηση χρημάτων και από τον ΕΟΠΥΥ.

12.Για τις Επιτροπές προμηθειών: Προαναγγέλθηκε η δημιουργία «Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας», που θα διαπραγματεύεται για τις προμήθειες, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και να σταματήσει το «καθεστώς μαφίας, νύχτας και κακοποιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

13.Συνταξιοδοτικό: Μεταξύ άλλων τέθηκε από την ΕΙΝΑΠ η αδικία σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών που αφορά το ότι δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες στις οποίες δίνεται από το νέο νόμο το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης ως και 1/7/2016 αν θέλουν να υπαχθούν στο προηγούμενο καθεστώς (σχετική πρόβλεψη υπάρχει μόνο για τους στρατιωτικούς και για τους εκπαιδευτικούς). Οι υπουργοί είπαν πως θα δουν το θέμα.

14.Γιατροί από πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ που υπηρετούν στο ΕΣΥ: Αντίστοιχα, ειπώθηκε πως ως 31/12/16 θα έχει τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα ένταξής τους στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ώστε όλοι να έχουν ενταχθεί στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ ως 31/12/17.

15.Φάρμακα στα νοσοκομεία: Ειπώθηκε πως φέτος θα υπάρξει ειδικό πρόβλημα, γιατί για 1η φορά κατόπιν απαίτησης της τρόικας θα υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός συνολικού ύψους 600 εκ. με ανώτατο όριο κάλυψης δαπάνης τα 490 εκ., δηλαδή οι προμηθεύτριες εταιρείες ήδη γνωρίζουν πως η διαφορά των 110 εκ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ, αλλά θα γίνει «clawback». Οι δικαιούχοι βιβλιαρίων πρόνοιας (περίπου 300 χιλ. συνολικά σήμερα) όταν λήγει η ισχύς του βιβλιαρίου τους θα εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με 0% συμμετοχή και θα εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

16.Ειδικοί μεταπτυχιακοί υπότροφοι σε πανεπιστημιακές κλινικές: Δεν δόθηκε σαφής απάντηση από την πολιτική ηγεσία για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά με το θέμα αυτό που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ειδικά στο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

17.Για τα Ογκολογικά νοσοκομεία: Δεν δόθηκε καμία απάντηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παρά μόνο ότι θα φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση (!!!).

Επαναλήφθηκαν οι αριθμοί που πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί δημόσια από την πολιτική ηγεσία («ταβάνι» για λειτουργικές δαπάνες συνολικά 1,634 δις το 2016 σε σχέση με τα αντίστοιχα 1,3 του 2015, από τα οποία 1,156 δις θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 500 εκ. από τον ΕΟΠΥΥ).

Για το προσωπικό που δουλεύει στα συνεργεία (καθαριότητα, τροφοδοσία, φύλαξη): Στην τοποθέτησή μας είπαμε ότι ούτε τα μπλοκάκια ούτε οι ατομικές συμβάσεις αποτελούν θετική εξέλιξη, αλλά η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η πρόσληψη των εργαζόμενων με σχέση μόνιμης και αποκλειστικής εργασίας. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «αν βελτιωθούν τα οικονομικά, μπορεί να επανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις».

Εκτίμηση της ΕΙΝΑΠ

Το κύριο ζήτημα που αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος (προσλήψεις, προϋπολογισμοί, Οργανισμοί, φάρμακα, ΠΦΥ, άνοιγμα κλειστών νοσοκομείων κ.λπ.), η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα το λύσει με 4 τρόπους:

Η εκτίμησή είναι ότι ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις και με τους καλύτερους διαχειριστές, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συμβεί, αφού είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος ο λεγόμενος δημόσιος τομέας υγείας.

« Τη λύση θα δώσουν οι αγώνες όλων των υγειονομικών σε συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του κουαρτέτου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.» ολοκληρώνει στην ανακοίνωση  της η ΕΙΝΑΠ.