Οικονομία

Με το «έτσι θέλω» μετακινήσεις εργαζομένων από τα Ταμεία σε ΣΕΠΕ και ΓΓΔΕ

Με το «έτσι θέλω» μετακινήσεις εργαζομένων από τα Ταμεία σε ΣΕΠΕ και ΓΓΔΕ Με το «έτσι θέλω» μετακινήσεις εργαζομένων από τα Ταμεία σε ΣΕΠΕ και ΓΓΔΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ανοιχτό το ενδεχόμενο άφησε ο υπουργός Εργασίας, να πραγματοποιηθούν αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς το ΣΕΠΕ και την Γενική Γραμματεία Εσόδων, ακόμα και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον κ. Γιώργο Κατρουγκαλο και στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, ξεκαθαρίστηκε ότι θα ζητηθεί η γνώμη των εργαζομένων, για την περίπτωση που προκύψει πλεονάζων προσωπικό, κατά τη διαμόρφωση του νέου ΕΦΚΑ, αλλά δεν αποκλείεται οι μετακινήσεις να γίνουν και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Έσπευσε βέβαια να προσθέσει ότι δεν μπαίνει κανένα ζήτημα απολύσεων και ουδείς εργαζόμενος του ΙΚΑ κινδυνεύει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε να οριστεί εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, για να συμμετάσχει στη σχετική επιτροπή που θα συντάξει το οργανόγραμμα του Ε.Φ.Κ.Α. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθούν απόλυτα οι προθεσμίες που ορίζει ο σχετικός νόμος ως προς την έναρξη λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α (1/1/2017) και γι' αυτό, θα υπάρξει επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.

Ειδικά για τις προσλήψεις εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω της προκήρυξης 9Κ του ΑΣΕΠ και τυχόν επηρεάζονται από σχετική απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα. Θα αναμένει να γίνει η καθαρογραφή της αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να γνωρίζει πλήρως το σκεπτικό της.

Για τις κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων στο ΙΚΑ, ο κ. Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι αυτές θα μπορούν να γίνουν με την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που θα προέρχονται από όλους τους φορείς που ενοποιούνται στον Ενιαίο Φορέα. Εμφανίστηκε θετικός στο να επαναχορηγηθούν τα έξοδα κίνησης στους συναδέλφους που πραγματοποιούν ελέγχους στα πλαίσια της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, όπως επίσης και για να υπάρξουν "κλιμάκια" που θα εντείνουν τους ελέγχους.

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας ήταν θετικός στο να υπάρξει βελτίωση του υπάρχοντος καθεστώτος και να προστεθούν περισσότερες επιλογές ωραρίου, χωρίς αυτές οι προσθήκες, να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επισήμαναν την αντίθεσή τους, ως προς την δημιουργία του Ε.Φ.Κ.Α., επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, καθ' όλη τη μεταβατική περίοδο και έως ότου αυτός ο φορέας, καταφέρει να σταθεί στα πόδια του.