Οικονομία

Πώς μπαίνει «μαχαίρι» σε όλες τις συντάξεις

Μπαίνει «μαχαίρι» σε όλες τις συντάξεις Μπαίνει «μαχαίρι» σε όλες τις συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Με μειώσεις κινδυνεύουν στο μέλλον όλες οι συντάξεις. Η αλλαγή που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, σε υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα, κάνει λόγο για μελλοντικές «αναπροσαρμογές», δηλαδή για περικοπές.

Ουσιαστικά, υπήρξε αντικατάσταση της λέξης «επανυπολογισμός» από τη λέξη «αναπροσαρμογή», γεγονός που ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου και φυσικά επιτείνει την αγωνία εκατομμύρια συνταξιούχων που έχουν ήδη υποστεί διαδοχικές μειώσεις στο εισόδημά τους, από το 2010 και μετά.

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας, ανεπίσημα να έχει δηλώσει ότι πρόκειται για διορθώσεις «τεχνικού τύπου», όμως οι ήδη θεσμοθετημένες διατάξεις, «φωτογραφίζουν» νέες περικοπές ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Αφετηρία αποτελεί η διάταξη που ενσωματώθηκε στο νέο Ασφαλιστικό και δίνει το δικαίωμα από το 2017 και μετά να είναι υποχρεωτική η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, κάθε τριετία. Έτσι, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτός ο εντοπισμός της βιωσιμότητας ή μη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Όταν θα διαπιστώνεται ότι τα έσοδα δεν μπορούν να καλύπτουν τις παροχές, τότε θα ξεκινάει ένας νέος «χορός» περικοπών – αναπροσαρμογών.

Παράλληλα, η λειτουργία του επίμαχου «κόφτη», μπορεί να φέρει τις όποιες μειώσεις πολύ νωρίτερα. Ήδη στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που να δικαιολογεί την ύπαρξη αυτού του ύψους των συντάξεων. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η ενεργοποίηση του σχετικού κόφτη να αφορά περικοπές στις συντάξεις. Άλλωστε, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, συνοδεύονται από επανυπολογισμό όλων των συντάξιμων αποδοχών, ακόμα και εκείνων που είναι κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Με την αλλαγή του όρου σε αναπροσαρμογή, τότε «ανοίγει ο δρόμος» για περικοπές σε όλο το εύρος των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Έτσι και αλλιώς πάντως, από τις έως τώρα παρεμβάσεις περίπου 260.000 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι οι επικουρικές συντάξεις τους θα περικοπούν από 5% έως 40%.