Οικονομία

Στις 30/9 και 30/12 οι δύο δόσεις του μερίσματος από το ΜΤΠΥ

Στις 30/9 και 30/12 οι δύο δόσεις του μερίσματος από το ΜΤΠΥ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οριστικά οι δύο επόμενες, τριμηνιαίες καταβολές, των μερισμάτων που χορηγεί το ΜΤΠΥ σε 257.755 δικαιούχους.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, καθορίζονται από τώρα οι ακριβείς ημερομηνίες των επόμενων καταβολών, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν αλλαγές και καθυστερήσεις τις «τελευταίας στιγμής», που θα ταλαιπωρήσουν ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αυτή την πρόσθετη παροχή.

Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η καταβολή των μερισμάτων που αφορούν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των μερισμάτων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στην καταβολή του μηνός Ιουνίου, που τελικά πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2016, ενσωματώθηκε περικοπή που κατά μέσο όρο ανήλθε στο 59%, για τα μερίσματα που χορηγεί το ΜΤΠΥ. Επίσης, σε περίπου 26.000 δικαιούχους, διακόπηκε η καταβολή μερίσματος, λόγω εφαρμογής διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού.

Στις επόμενες δύο καταβολές έχει προγραμματιστεί να ενσωματωθεί και η αναδρομική επιστροφή των ποσών που χορηγήθηκαν στους δικαιούχους, κατά το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή, πριν από την εφαρμογή των περικοπών. Η αναδρομική επιστροφή θα πραγματοποιηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα μικρότερα μερίσματα.

Σημειώνεται ότι πριν από τις περικοπές το μέρισμα κατά μέσο όρο, ανερχόταν στα 201 ευρώ, ενώ μετά τις μειώσεις περιορίστηκε στα επίπεδα των 82 ευρώ το μήνα.