Οικονομία

Ο Στουρνάρας το 2013 ενώ έκοβε μισθούς και συντάξεις έδωσε αύξηση 75.000 ευρώ στον Σκλαβούνη

Αποκάλυψη - σοκ !! Ο Στουρνάρας έδωσε αύξηση 75.000 ευρώ στον Σκλαβούνη, την ώρα που έκοβε μισθούς και συντάξεις Αποκάλυψη - σοκ !! Ο Στουρνάρας έδωσε αύξηση 75.000 ευρώ στον Σκλαβούνη, την ώρα που έκοβε μισθούς και συντάξεις
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της ΤτΕ Ι. Στουρνάρας μοίραζε απλόχερα χιλιάδες ευρώ στον τότε επικεφαλής του ΤΧΣ Χ. Σκλαβούνη που σήμερα ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές για την υπόθεση της UBS - Δείτε όλες τις σχετικές αποφάσεις

Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τα τέλη του 2012, που ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας είχε καταφέρει, σε συνεργασία με τους δανειστές και τους λοιπούς εγχώριους συνεργάτες τους στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, να περάσει από τη Βουλή ένα πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες είχαν περικοπεί σημαντικά μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και είχαν καταργηθεί πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας για πάνω από 3.000.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.

Ήταν μια εποχή που ακόμη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι έπαιρναν το μηνιαίο φιλοδώρημα των 360 ευρώ καταργήθηκαν πλήρως η 13η και 14η σύνταξη.

Ήταν μια εποχή που ο τότε υπουργός Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές, είχε ... επιτύχει να πετσοκόψει και να καταργήσει κοινωνικές παροχές που ίσχυαν για δεκαετίες, οδηγώντας στην φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.

Την εποχή εκείνη λοιπόν που ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη προχωρήσει σε τέτοιας μεγάλης έκτασης περικοπές εισοδημάτων, οδηγώντας στην ανέχεια εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση. Να δώσει αύξηση 75.000 ευρώ ή 75% στις ετήσιες μικτές αποδοχές του άρτι διορισθέντος στη θέση του Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χρήστου Σκλαβούνη. Οι ετήσιες μικτές αποδοχές του νυν ελεγχόμενου από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για τις πρακτικές φοροαποφυγής της ελβετικής τράπεζας UBS κ. Χ. Σκλαβούνη αυξήθηκαν - ταυτόχρονα με τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Τ.Χ.Σ. - από 100.000 ευρώ σε 175.000 ευρώ. Κι όλα αυτά με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα.

ΣΚΛΑΒΟΥΝΗΣ

Ειδικότερα, όπως προκύπτει κι από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε παρακάτω, ο κ. Σκλαβούνης τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2013, στη θέση του Προέδρου του ΤΧΣ, μετά την αποχώρηση του Ολλανδού, Πόλ Κόστερ. Ενώ λοιπόν ο Ολλανδός - με απόφαση πάλι του κ. Στουρνάρα- αμειβόταν με 100.000 ευρώ το χρόνο, η υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση Σκλαβούνη του έδωσε και αύξηση ύψους 75.000 ευρώ.

Τα ντοκουμέντα

STOYRN1

STOYRN2

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έγινε έρευνα από τις ελληνικές αρχές στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην στελέχους της τράπεζας UBS, κατά την οποία κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι.
Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Σύμφωνα με τους Financial Times στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι είχε πει ο Χρήστος Σκλαβούνης για την έρευνα
Σε δήλωσή του, μετά το δημοσίευμα ο κ. Σκλαβούνης τόνιζε: «Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.
Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάιο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.
Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ' ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.
Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατάσυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας».