Οικονομία

Τροπολογία για προσλήψεις και προμήθειες στο ΕΣΥ

Τροπολογία για προσλήψεις και προμήθειες στο ΕΣΥ Τροπολογία για προσλήψεις και προμήθειες στο ΕΣΥ
Νέες ρυθμίσεις για τις προσλήψεις στην Υγεία, το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων καθώς ζητήματα προσωπικού προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Βουλή

Με την προς ψήφιση τροπολογία ρυθμίζονται θέματα του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα τα εξής:

- Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας να ρυθμίζει, με απόφασή του, τον τρόπο λειτουργίας, τη διαδικασία λήψης απόφασης, την ιεράρχηση κριτηρίων και τη συγκριτική αξιολόγηση των κρινόμενων στα, κατά τις οριζόμενες διατάξεις, Συμβούλια προσλήψεων-κρίσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, Επιλογής Διευθυντών και Επιλογής Συντονιστών Διευθυντών των νοσοκομείων, καθώς και στα Συμβούλια προσλήψεων-κρίσεων και Επιλογής Διευθυντών του ΕΚΑΒ.

- Παρατείνεται για επτά (7) μήνες από τη λήξη της (31.5.2016), δηλαδή από 1.6.2016 έως 31.12.2016 η, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων ειδών από την ανάρτηση της τιμής τους στο Παρατηρητήριο, όταν αυτή μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% από την τελευταία αναρτημένη σε αυτό, για το ίδιο είδος, τιμή (η τιμή αγοράς των εν λόγω ειδών καθορίζεται με την ανωτέρω υπουργική απόφαση, κατόπιν της οριζόμενης διαδικασίας),

- Παρατείνονται εκ νέου για έξι (6) μήνες από τη λήξη της (30.6.2016), δηλαδή έως τις 31.12.2016, η, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί εφοδιασμού φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, δυνατότητα εφοδιασμού των φορέων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)-ΠΕΔΥ, από τους προμηθευτές των Νοσοκομείων εποπτείας κάθε ΥΠΕ, με επέκταση των αντίστοιχων συμβάσεων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και η ισχύς των συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ με το σύνολο των αναφερόμενων παρόχων, οι οποίες έχουν λήξει ή και λήγουν από τις 30.6.2016 και μετά, από την λήξη τους μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων μεταξύ αυτών και του ΕΟΠΥΥ.

- Προβλέπεται η, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, αυτοδίκαιη παράταση, μέχρι τις 31.12.2016, των μετακινήσεων του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού, των υπηρεσιών των ΔΥΠΕ και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) εντός της αυτής ή/και μεταξύ διαφορετικών ΔΥΠΕ, οι οποίες έχουν λήξει ή/και λήγουν από τις 30.6.2016 και μετά.

- Παρατείνεται εκ νέου (έληξε 31.3.2016) έως τις 30.6.2016, το χρονικό διάστημα για την νομιμοποίηση, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης της κείμενης περί προμηθειών νομοθεσίας, των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων, δημοσιονομικής διαχείρισης κ.λπ., δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ή απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων για προμήθειες και παροχή υπηρεσιών των ΔΥΠΕ και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (συμπεριλαμβανομένων των Ψυχιατρικών και των Πανεπιστημιακών Κλινικών, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινίτειο, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου), κατά περίπτωση, υπό τις ειδικότερα περιγραφόμενες προϋποθέσεις.

- Παρέχεται δυνατότητα παράτασης για ένα (1) έτος (λήγει 30.9.2016), δηλαδή μέχρι τις 30.9.2017, της θητείας των υπηρετούντων, κατά την δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, σε ΦΠΥΥ, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

- Παρατείνεται για ένα (1) έτος (λήγει 30.9.2016), δηλαδή μέχρι τις 30.9.2017, η θητεία του επικουρικού προσωπικού, κατά τους κλάδους και κατηγορίες που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 (νοσηλευτές, νοσοκόμοι, διοικητικοί κ.λπ.), οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου σε ΦΠΥΥ.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις και σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, δεν προκαλούνται πρόσθετα οικονομικά αποτελέσματα σε βάρος των προϋπολογισμών των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

- Επιπλέον, το ύψος της νομιμοποιούμενης δαπάνης για την εξόφληση υποχρεώσεων που αφορούν σε προμήθειες και παροχή υπηρεσιών των ΔΥΠΕ και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, κατά τα προαναφερθέντα, υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ συνολικά, τα οποία θα αντιμετωπιστούν από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων τρέχοντος έτους. Η δαπάνη από την παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού αποτελεί συνήθη πρακτική για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των μονάδων υγείας. Το ύψος της επαναλαμβανόμενης αυτής δαπάνης προσδιορίζεται από το επισπεύδον Υπουργείο, σε 76,5 εκατ. ευρώ για τα Νοσοκομεία και σε 19,8 εκατ. ευρώ για τις ΔΥΠΕ-ΠΕΔΥ