Οικονομία

Στρατούλης: Συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Στρατούλης: Συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό Στρατούλης: Συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό
Τις συνθήκες «γαλέρας» στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, για χιλιάδες εργαζόμενους, καταγγέλλει με παρέμβασή του ο κ. Δημήτρης Στρατούλης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, επισημαίνει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας «είναι πιο βάρβαρες από ποτέ». 

Σε έναν κλάδο που αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, μέσω της οποίας έρχεται η ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έχει γίνει κανόνας η «καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού Δικαίου, ακόμα και αυτού του ισχνού που έχει απομείνει από τα μνημόνια, που σε πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι πλέον καθεστώς, εξαιτίας –και- της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών». Ο κ. Στρατούλης εκτιμά ότι αποτελεί πια «καθημερινό φαινόμενο, «παλαιοί» εργαζόμενοι να απολύονται και στη συνέχεια να προσλαμβάνονται νεότεροι ηλικιακά, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αυτό έχει, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα οι μισθοί να κυμαίνονται στα επίπεδα των 300 - 400 ευρώ, ανεξάρτητα από τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας».

Η ΛΑΕ θεωρεί ότι «οι συνθήκες αυτές είναι σε βάρος τόσο των εργαζομένων, όσο και της ελληνικής οικονομίας. Με την ανοχή της κυβέρνησης και των δανειστών, οι μοναδικοί πραγματικά ωφελούμενοι είναι τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι μεγαλοεργοδότες, οι οποίοι ουσιαστικά λυμαίνονται τα τεράστια οφέλη από τον ελληνικό τουρισμό, σε βάρος του ελληνικού λαού συνολικά».

Ο κ. Στρατούλης προσθέτει πως όλα αυτά συμβαίνουν «ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί –σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές- προετοιμάζουν νέα μέτρα για την οριστική «κατεδάφιση» των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται οι ομαδικές απολύσεις, η ολοκληρωτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και, πιθανότατα, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού». Για το λόγο αυτό, καλεί τόσο τους εργαζόμενους στον Τουρισμό – Επισιτισμό, όσο και γενικότερα, τον κόσμο της εργασίας και τους συνταξιούχους «να αντισταθούν μπροστά στην επερχόμενη ολοκληρωτική κατάργηση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Όλοι μαζί μπορούν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μεγάλου και δυναμικού κοινωνικοπολιτικού «μετώπου», ικανού να οδηγήσει στην ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών εκφραστών τους και στην «έξοδο» από την κρίση προς όφελος του ελληνικού λαού».