Οικονομία

sepenet.gr: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου εγγραφή εργοδοτών στο ΟΠΣ - ΣΕΠΕ

sepenet.gr: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου εγγραφή εργοδοτών στο ΟΠΣ - ΣΕΠΕ
Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική σελίδα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΣΕΠΕ, που τώρα βρίσκεται υπό κατασκευή και στην οποία θα μπορούν στο εξής οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Η απόφαση δίνει προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους εργοδότες να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στην ιστοσελίδα sepenet.gr μέσω της οποίας θα γίνονται όλες οι αναγγελίες αλλά και θα στέλνονται τα e mails με πρόστιμα.

Παρά την σχετική υπουργική απόφαση που πήρε ΦΕΚ πριν από δύο ημέρες, η εν λόγω διαδικτυακή πύλη (www.sepenet.gr)δεν είναι έτοιμη και θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα οι πολίτες που ήθελαν να κάνουν χρήση αυτής. Το υπουργείο Εργασίας θέλει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, αφού εκτιμάται ότι έτσι θα προστεθεί ένα σημαντικό «όπλο» κατά της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, που κάνει «θραύση» στη χώρα, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Όμως λεπτομέρειες τεχνικού τύπου, που εστιάζονται κυρίως στο σκέλος της διασύνδεσης της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πύλης με άλλους κομβικούς τομείς όπως είναι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν προκαλέσει τη συγκεκριμένη καθυστέρηση. Η περίοδος που διανύουμε, χρονικά βολεύει τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για να θέσουν σε λειτουργία τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πύλη, αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση του καλοκαιριού και εκτιμάται ότι θα ήταν μειωμένος ο αριθμός των όσων θα έκαναν χρήση. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκουν την ευκαιρία να «φορτώσουν» στοιχεία επιχειρήσεων, απαραίτητα για τις σχετικές διασταυρώσεις που θα πρέπει να γίνονται στο εξής. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ο στόχος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι εργοδότες να έχουν υποβάλλει τα στοιχεία τους και να έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης στη συγκεκριμένη πύλη, έστω και αν τεθεί εν ισχύ, με καθυστέρηση.