Οικονομία

Η ΟΤΟΕ για όσους ζητούν απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων στο βωμό της σωτηρίας των τραπεζών

Η ΟΤΟΕ για όσους ζητούν απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων στο βωμό της σωτηρίας των τραπεζών Η ΟΤΟΕ για όσους ζητούν απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων στο βωμό της σωτηρίας των τραπεζών
Τις φήμες για νέα μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 10.000 εργαζόμενους ακόμα, καταγγέλλει η ΟΤΟΕ. Γίνεται λόγος για «μεθοδευμένη επίθεση που δέχεται για μία ακόμα φορά ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων από τα νέα οικονομικά κέντρα αποφάσεων».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά «19.000 άτομα, που αντιστοιχεί σε μείωση του εργασιακού κόστους κατά 40% περίπου». Σημειώνεται επίσης ότι η νέα φημολογούμενη μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 10.000 «είναι πέραν των 5.000 εργαζομένων των τραπεζών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018 σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν αποφασιστεί ήδη».

Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «στοχοποίηση του κλάδου και των εργαζομένων, ενώ η Κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να παρέμβει στοιχειωδώς στις εξελίξεις στις τράπεζες». Η Ομοσπονδία σημειώνει με νόημα ότι αντί να σχεδιαστεί μια συντεταγμένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα περιλαμβάνει και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και θα έδινε μία νέα λειτουργική δυναμική στις τράπεζες», η κυβέρνηση αναζητεί ξανά «τρόπους βιωσιμότητας των τραπεζών μέσα από την περαιτέρω συρρίκνωσή τους και θύματα πάλι τους εργαζόμενους». Προσθέτει επίσης ότι σήμερα «οι τράπεζες βρίσκονται σε παρατεταμένη εκκρεμότητα εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας των Διοικήσεών τους (που οφείλεται στην εφαρμογή ενός απαράδεκτου νόμου), που καθορίζουν την πολιτική των τραπεζών και παίρνουν τις αποφάσεις».

Η ΟΤΟΕ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που δεν εναρμονίζονται με καμία αναπτυξιακή λογική και δηλώνει, ότι θα αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις, αν επιχειρηθεί τα σχέδια αυτά σε βάρος των εργαζομένων στις τράπεζες να υλοποιηθούν.