Οικονομία

ΕΤΕΑ: Πώς θα πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για να αποφύγει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

ΕΤΕΑ: Πώς θα πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για να αποφύγει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ: Πώς θα πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για να αποφύγει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
του Βασίλη Αγγελόπουλου Μετά τις τρεις φάσεις περικοπών, του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, που θα προκαλέσουν μειώσεις σε περίπου 230.000 επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα του 10%, μεσοσταθμικά, επόμενος στόχος του ΕΤΕΑ είναι η επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, στο τέλος του έτους. 

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να καλυφθεί το σύνολο του ελλείμματος, ύψους 550 εκατ ευρώ, που είχε εκτιμηθεί ότι θα προκύψει έως το τέλος του 2016, πριν από την εφαρμογή των μειώσεων. Οι περικοπές που εφαρμόζονται εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων κατά 25 εκατ ευρώ. Με δεδομένο ότι οι μειώσεις εφαρμόζονται στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για τρέχον έτος, το όφελος στις δαπάνες του ΕΤΕΑ, από τις περικοπές που θα εφαρμοστούν, δεν θα υπερβεί τα 150 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Ταμείο προτίθεται για να καλύψει το έλλειμμά του να αξιοποιήσει άλλα 240 εκατ ευρώ από το λογαριασμό που διαθέτει στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ. Ήδη βρίσκονται «στην άκρη» 90 εκατ ευρώ, που είχε αποφασιστεί να αξιοποιηθούν τους προηγούμενους δύο μήνες, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε, αφού τα έσοδα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Ας σημειωθεί ότι το Ταμείο στο κοινό κεφάλαιο, διαθέτει αποθεματικά της τάξης του 1,25 δισ ευρώ, ενώ συνολικά, μαζί με κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε μετοχές και σε ομόλογα διαθέτει περίπου 2,3 δισ ευρώ.

Τα υπόλοιπα 160 εκατ ευρώ που απομένουν για να καλυφθεί το έλλειμμα, το Ταμείο εκτιμά ότι θα προκύψουν από τα αυξημένα έσοδα που θα αποφέρει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (μισή για εργοδότες και μισή για εργαζόμενους). Βέβαια, τα κεφάλαια αυτά, που αποδίδονται στο ΙΚΑ, μαζί με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές, καθυστερούν να καταλήξουν στα ταμεία του ΕΤΕΑ. Όμως υπολογίζονται λογιστικά για τον μηδενισμό του ελλείμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για να σταματήσει το «γαϊτανάκι» των περικοπών. Υπενθυμίζεται ότι πλέον το ΕΤΕΑ δεν θα λαμβάνει κρατική στήριξη και θα επιδιώξει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο παροχών, δηλαδή συντάξεων, με την στήριξη των εσόδων του και των αποθεματικών του.