Οικονομία

«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για να κλείσει τα προαπαιτούμενα

«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για να κλείσει τα προαπαιτούμενα «Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για να κλείσει τα προαπαιτούμενα
Ο χρόνος μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου πλησιάζει και θα πρέπει να κλείσουν οι περισσότερες εκκρεμότητες από την λίστα των 15 προαπαιτουμένων για την απελευθέρωση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριζε πως καταγράφηκε μικρή πρόοδος, έως τώρα, στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και τόνιζε τη σημασία του να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο, θα ανοίξει στη συνέχεια και πριν το τέλος του χρόνου, τη συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στο Eurogroup, που συνεδριάζει στη Μπρατισλάβα, αναμένεται όμως να συζητηθεί και το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, με τη θέση της Επιτροπής και των εταίρων να παραμένει σαφής. Δηλαδή ότι η υπόθεση αυτή δεν βοηθά στη διαπραγμάτευση και δεν φέρνει κανένα σύμμαχο στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν, καλά πληροφορημένοι κύκλοι των Βρυξελλών. Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν πως η διαδικασία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα κυλήσει ομαλά και πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα, πιθανόν μεταξύ 12 - 16 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου. Μεταξύ των 15 προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν βρίσκονται, η συμφωνία για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και μεταφορά στο ταμείο νέας σειράς ΔΕΚΟ, σειρά αλλαγών στον τομέα της ενέργειας, επικύρωση της σύμβασης της συμφωνίας για το Ελληνικό από τη Βουλή.