Οικονομία

Επικουρικές Συντάξεις: Τα χειρότερα έρχονται από… Οκτώβριο

Επικουρικές Συντάξεις: Τα χειρότερα έρχονται από… Οκτώβριο Επικουρικές Συντάξεις: Τα χειρότερα έρχονται από… Οκτώβριο
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Οι περικοπές σε δύο δόσεις (Αύγουστος, Σεπτέμβριος) σε περίπου 210.000 επικουρικές συντάξεις, είναι μόνο ένα μέρος από τις μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έως το τέλος του έτους.

Ο επόμενος μήνας, ο Οκτώβριος, αναμένεται να είναι ακόμα πιο οδυνηρός, αφού εκτός από τους 120.000 συνταξιούχους, των οποίων θα επαναϋπολογιστούν οι συντάξεις, με κίνδυνο σε 20.000 από αυτούς να μειωθούν, ξεκινάει και η διαδικασία της αναδρομικής περικοπής.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, κατά τις επόμενες τρεις καταβολές επικουρικών συντάξεων, θα γίνουν αντίστοιχες αναδρομικές περικοπές στο σύνολο των 230.000 συνταξιούχων που μειώθηκαν ήδη ή θα μειωθούν οι συντάξεις τους.

Ειδικότερα, οι περίπου 67.000 που υπέστησαν μειώσεις τον Αύγουστο, θα πρέπει να δεχτούν ότι τον Οκτώβριο θα υποστούν εξτρά περικοπή από την παρακράτηση της πρώτης δόσης για το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου. Αντίστοιχα, οι 150.000 των οποίων οι συντάξεις περικόπηκαν τον Σεπτέμβριο, θα υποχρεωθούν στην καταβολή του Οκτωβρίου να επιστρέψουν ποσά, που αφορούν την πρώτη από τις τρεις δόσεις για τα ποσά που εισέπραξαν για το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

Ακόμα χειρότερα όμως για όσους θα υποστούν περικοπή συντάξεων τον Οκτώβριο, αφού θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να αποδεχτούν εξτρά μείωση, που προκύπτει από τη δόση αποδοχών ενός τετραμήνου, δηλαδή των μηνών Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι μειώσεις για το 50% των περιπτώσεων, δηλαδή για περίπου 105.000 συνταξιούχους, ήταν μεγαλύτερες από 100 ευρώ. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις συνταξιούχων που υπέστησαν απώλειες στα επίπεδα του 50%.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα συνταξιούχου του ΙΚΑ, ο οποίος ενώ τον Αύγουστο έλαβε επικουρική σύνταξη 187,01 ευρώ, ένα μήνα μετά αναγκάστηκε να εισπράξει μόλις 101,7 ευρώ, δηλαδή μείωση 45,6%!