Οικονομία

Τον Οκτώβρη η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά - «Ανοικτές» οι ομαδικές απολύσεις

Τον Οκτώβρη η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά - «Ανοικτές» οι ομαδικές απολύσεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλο Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, όπου και αποφασίστηκε η μεταφορά της συζήτησης για τον Οκτώβριο, ωστόσο, έγινε μια επισκόπηση των ζητημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας συμφωνήθηκε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά να ξεκινήσει αφού έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το οποίο και θα αποτελέσει την βάση της διαπραγμάτευσης.

Έτσι καθορίστηκε επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 17 Οκτωβρίου, ενώ έως τότε θα υπάρξουν διερευνητικές διαβουλεύσεις, με το πόρισμα, όπως λένε πηγές του υπουργείου, να παραδίδεται τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσο αφορά τις ομαδικές απολύσεις συμφωνήθηκε να μην τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ακόμη λεπτομέρειες πριν εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες με γνωμοδότηση του ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχαι αποφανθεί ότι το ελληνικό δίκαιο για τις ομαδικές απολύσεις δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό και ζητούσε την αλλαγή του πλαισίου.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι εφόσον εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση, τότε το πλαίσιο θα αλλάξει με αποτέλεσμα να αρθεί το υπουργικό βέτο και το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις να γίνει πιο ευέλικτο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πάντα πηγών του υπουργείου στις αρχές Νοεμβρίου.

Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών στις 11:00 πμ, με τα ζητήματα-ουρά του ασφαλιστικού να μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.