Οικονομία

ΟΑΕΕ: Οι «παράπλευρες» απώλειες από την… πόρτα των Θεσμών

ΟΑΕΕ: Οι «παράπλευρες» απώλειες από την… πόρτα των Θεσμών ΟΑΕΕ: Οι «παράπλευρες» απώλειες από την… πόρτα των Θεσμών
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ο «πάγος» που έβαλαν οι θεσμοί στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταβολή μόνο των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.17 για τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργεί τριγμούς στο οικοδόμημα του ΟΑΕΕ και κατ’ επέκταση στον ΕΦΚΑ.

Ο λόγος είναι ότι εάν δεν υπάρξει νέα πρόταση, που να καλύπτει τις απαιτήσεις που έθεσαν οι δανειστές, δηλαδή να εμπεριέχει και τις παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και το ακατάσχετο, ο Οργανισμός κινδυνεύει με σοβαρή απώλεια εσόδων. Αιτία είναι η ήδη θεσμοθετημένη παρέμβαση στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών που επιβάλλει από 1.1.17 να πραγματοποιείται σε σχέση με το 20% των εισοδημάτων των ασφαλισμένων. Παρά την τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας κ. Τάσου Πετρόπουλου ότι για το α’ εξάμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2015, έχουν εντοπιστεί πρακτικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν και προφανώς, έχουν περιέλθει σε γνώση των θεσμών.

Ειδικότερα, η κοινή επιτροπή που έχουν συστήσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για το κρίσιμο αυτό θέμα, έχει διαπιστώσει ότι δεν μπορούν υπό αυτές τις προϋποθέσεις να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών το 2016. Τα εισοδήματά τους για το 2015 μπορεί να προέρχονται είτε από μισθωτές υπηρεσίες, άρα να έχουν ήδη καταβληθεί εισφορές, είτε να μην υπάρχουν καθόλου, λόγω ανεργίας. Η σκέψη για τοποθέτηση τεκμαρτού εισοδήματος, με βάση το οποίο θα υπολογιστούν, σε πρώτη φάση, οι εισφορές, εμπεριέχει πολλά ερωτήματα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας τεκμαρτός υπολογισμός, σύμφωνα με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι «μαχητός» στα αρμόδια δικαστήρια και αυτό σημαίνει ότι «κρύβει» τον κίνδυνο μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, προκύπτει πρόβλημα πρακτικής εφαρμογής του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 20% του εισοδήματος, από το νέο έτος και μετά. Κάτι τέτοιο «μεταφράζεται» σε ξεκάθαρο πρόβλημα άντλησης εσόδων για τον ΟΑΕΕ, που συνδέεται άμεσα με την καταβολή συντάξεων. Στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ΕΦΚΑ από την 1.1.17, όπως επίσης είναι θεσμοθετημένο, το πρόβλημα αυτόματα μεταφέρεται στο νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης, που θα πρέπει να καλύψει τη συνολική δαπάνη για καταβολή συντάξεων. Επειδή όμως είναι πιθανό το ΕΦΚΑ να τεθεί εν ισχύ με εξάμηνη καθυστέρηση, θα πρέπει ο ΟΑΕΕ να διαχειριστεί την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα έσοδά του. Σε αυτό το ενδεχόμενο καλείται το Κράτος να παρέχει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, γεγονός που οι θεσμοί θέλουν να αποφύγουν…

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποβάλλει στους θεσμούς μια νέα πρόταση, που θα εμπεριέχει και τα «καυτά» ζητήματα των «κόκκινων δανείων» και του ακατάσχετου λογαριασμού. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί σε τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εν πολλοίς και με ποιο τρόπο θα γίνει η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος και μετά.