Οικονομία

Εκδήλωση για την νεολαία που καινοτομεί

Εκδήλωση για την νεολαία που καινοτομεί
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στην καινοτομία. Τέσσερις "επιχειρηματίες της αλλαγής" από Γαλλία κι Ελλάδα παρουσίασαν τις φρέσκιες "πράσινες" ιδέες τους με κεντρικό σύνθημα τον σεβασμό στο περιβάλλον σε μια εκδήλωση για την "νεολαία που καινοτομεί" που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο Alain Vigier μίλησε για το project του που μετατρέπει το τηγανόλαδο σε καύσιμο και πώς για παράδειγμα ένα πιάτο τηγανητές πατάτες μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ή παραγωγής θερμότητας.Την σκυτάλη πήραν ο Γιώργος Μιχαλέλης και Δημήτρης Μαζαράκης που κατασκεύασαν ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον. Οι δυο αεροναυπηγοί μηχανικοί και πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Πατρών σκέφτηκαν κι ανέπτυξαν ένα σύστημα χωρίς χημικά προϊόντα ώστε να καθαρίζονται τα απόβλητα χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Ένα πρωτοποριακό φουλάρι παρουσίασε η Caroline Van Renterghem. Μόνο που αυτό το φουλάρι Wait είναι αντιρρυπαντικό με διασύνδεση εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τι ακριβώς κάνει; Παρέχει ενδείξεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα μέσω της χρήσης ενός smartphone. Το φουλάρι διαθέτει ένα τμήμα που φιλτράρει τον αέρα κι έναν αισθητήρα συνδεδεμένο έτσι ώστε να αναλύει την ποιότητα του αέρα που όταν αυτός γίνεται κόκκινος ο χρήστης πληροφορείται ότι πρέπει να τοποθετήσει το φουλάρι στο πρόσωπό του. «Είναι εύχρηστο σε πολλά χρώματα, υφές. Η ιδέα γεννήθηκε πάνω στο ποδήλατό μου με το οποίο κυκλοφορώ. Για να γλιτώσω από την ατμοσφαιρική ρύπανση σκέφτηκα μια λύση με αισθητική. Δεν ήθελα να δημιουργήσω ένα ακόμη προϊόν μόδας, αλλά ένα αξεσουάρ με λειτουργικότητα» δήλωσε η δημιουργός του Wair, ενώ ο Γιώργος Κουτίτας συνέλαβε ένα «σχέδιο paypal» για την ηλεκτρική ενέργεια με το οποίο μπορεί ο καθένας να χαρίζει μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας σε «ευαίσθητους» καταναλωτές.Για πρώτη φορά βρέθηκε στην Ελλάδα ο διευθυντής επιστημών και περιβάλλοντος της ομάδας Κουστώ και διεθνής εμπειρογνώμονας για την βιομιμητική, Tarik Chekchak, ο οποίος ανέφερε ότι η βιομιμητική προτείνει να ξαναβάλουμε τη φύση στο κέντρο της έρευνας ώστε να βρούμε νέες καινοτομίες για την τεχνητή αναπαραγωγή των βασικών ιδιοτήτων ενός ή πολλών βιολογικών συστημάτων. «Ξεχνάμε την υπέροχη ομορφιά που μας περιτριγυρίζει» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε εκτενώς στην αξία της βιοποικιλότητας, της αλληλεξάρτησης των έμβιων όντων. «Ο άνθρωπος έχει καταστρέψει την φύση, έχουμε αλλάξει αρνητικά τον πλανήτη».

Ο κ. Chekchak επεσήμανε ότι «μπορούμε να εμνευστούμε από  τα οικοσυστήματα , όπως το πώς λειτουργεί το δάσος. Για παράδειγμα ένα κουκουνάρι που έδωσε έμπνευση στην αρχιτεκτονική ενός εσωτερικού χώρου, η επιδερμίδα του καρχαρία που έδωσε την ιδέα για αντιβακτηριακές επιφάνειες σε νοσοκομεία ή ο αλγόριθμος των μυρμηγκιών που ήταν η βάση του λειτουργικού του GPS, η δημιουργία κόλλας χωρίς ρύπους και τοξικές ουσίες εμπνευσμένη από την φυσική κόλλα των φυκιών ή η επαναδιόρθωση της επιφάνειας διάφορων αντικειμένων αν μιμηθούμε τον κορμό ενός δέντρου».Και η Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, διευθύντρια κι ιδρύτρια του κέντρου Βιομιμητικής Ελλάδας τόνισε ότι η φύση δίνει ιδέες που μπορούν να δώσουν λύσεις στα ανθρώπινα προβλήματα. «Πρέπει να κάνουμε την φύση μέντορά μας. Είναι φειδωλή στα μυστικά της, αλλά αν την προσεγγίσεις με αγάπη και ταπεινότητα τότε θα τα αποκαλύψει». Η κ. Αλαμανταριώτου παρουσίασε τα project της ελληνικής ομάδας και τις προσπάθειες που γίνονται να εξελιχθεί η βιομιμητική σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

NETWORK