Οικονομία

Tο ΔΝΤ απαιτεί επιπλέον περικοπές έως 400 ευρω σε 1,6 εκατ. συντάξεις

Tο ΔΝΤ απαιτεί επιπλέον περικοπές έως 400 ευρω σε 1,6 εκατ. συντάξεις
του Βασίλη Αγγελόπουλου Δύο στους τρεις συνταξιούχους, κινδυνεύουν με περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, από 30 έως και 400 ευρώ το μήνα, εάν γίνουν πράξη οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν ότι, εάν πάψει η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς», τότε οι συντάξεις θα υποστούν περικοπές που μπορεί να φτάσουν το 35%, ενώ κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στα επίπεδα των 170 ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές θα επηρεάσουν το συντάξιμο εισόδημα περίπου 1.600.000 συνταξιούχων, που είναι όσοι… γλιτώνουν το «πετσόκομμα» από την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς.

Υπολογίζεται ότι κυρίως θίγονται όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης, αφού έχουν καταβάλλει σημαντικά υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από τους υπόλοιπους και θα εισπράξουν τελικά, μικρότερη αναλογικά σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δια της κ. Βελκουλέσκου έκανε λόγο για υψηλή δαπάνη για τις συντάξεις, ενώ δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως είναι θετική μια ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Εάν το ΔΝΤ πετύχει το «ξεπάγωμα» των σημερινών συντάξεων, τότε ο επανυπολογισμός τους θα γίνει όχι μόνο στις νέες, αλλά και στις παλιές συντάξεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πάψει να ισχύει η σημερινή διάταξη, που προβλέπει ότι όλες οι κύριες συντάξεις «παγώνουν» μέχρι τα ποσά των παλαιών, εξισωθούν με τα ποσά των νέων, δηλαδή εκείνων που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό. Μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο μέλλον θα ξεκινήσουν να αυξάνονται οι συντάξεις σύμφωνα με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, έτσι και αλλιώς έχουν θεσμοθετηθεί διατάξεις που προβλέπουν ότι θα ενεργοποιηθεί «κόφτης» δαπανών εάν διαπιστωθεί εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως και ρήτρα βιωσιμότητας για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άρα οι μηχανισμοί για νέες περικοπές στις συντάξεις προβλέπονται ήδη…