Οικονομία

«Χρυσώνει το χάπι» μέσω επιστολών ο Κατρούγκαλος για τις επικουρικές

«Χρυσώνει το χάπι» μέσω επιστολών ο Κατρούγκαλος για τις επικουρικές
του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσπάθεια να… χρυσώσει το χάπι των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, μέσω των επιστολών που θα αποστείλει, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη και μετά στους 248.618 δικαιούχους που υπέστησαν τις νέες μειώσεις. Στο κείμενο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον κίνδυνο επιβίωσης που διέτρεχε το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας για ουσιαστικά επέβαλλε το νέο «γύρο» περικοπών.

Στο κείμενο της επιστολής – υπόδειγμα, που σας παρουσιάζουν τα dikaiologitika.gr, γίνεται η χρήση ενός παραδείγματος που δείχνει ότι πριν από την επιβολή του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, ο δικαιούχος λάμβανε 425,4 ευρώ επικουρική σύνταξη και μετά την περικοπή θα λαμβάνει 397,92 ευρώ. Πρόκειται για ένα παράδειγμα βέβαια που έχει περιορισμένη σχέση με την πραγματικότητα. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι μειώσεις δεν ήταν της τάξης των 28,2 ευρώ ή 6,8% όπως στο παράδειγμα φαίνεται, αλλά πολύ υψηλότερες, ειδικά για δικαιούχους τόσο υψηλών αποδοχών από επικουρικές συντάξεις. Άλλωστε, σχεδόν οι μισοί από όσους υπέστησαν μειώσεις, έχασαν από 100 – 200 ευρώ το μήνα.

Αναφορικά με την πιο αναλυτική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο έγιναν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κάτι τέτοιο αναμένεται να περιγράφεται στο πρόσθετο κείμενο, που επιθυμεί να επιδώσει η διοίκηση του ΕΤΕΑ στους δικαιούχους, μαζί με τη βεβαίωση αποδοχών για την καταβολή της σύνταξης του Νοεμβρίου. Εκεί θα τονίζονται οι μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων. Στην επιστολή του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, απλώς θα αναφέρεται ότι στο νέο τρόπο υπολογισμού, λήφθηκαν υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Επίσης, θα τονίζεται ότι μετά τις μειώσεις δεν μπορεί οι συντάξιμες αποδοχές να είναι κάτω από 1.300 ευρώ μικτά. Όμως μετά τις όποιες περικοπές στην επιστολή θα αναφέρεται ότι θα δίνουν «κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, ΦΜΥ και τυχόν λοιπές οφειλές, μετά την αφαίρεση των οποίων θα προκύπτει η καθαρή πληρωμή» των δικαιούχων.

Ακόμα και έτσι όμως διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος του παραδείγματος που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εργασίας λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη από τρία ταμεία. Συγκεκριμένα εισέπραττα από το ΙΚΑ δύο συντάξεις (184,22 ευρώ και 393,91 ευρώ) και από τον ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ άλλα 323,95 ευρώ, ως κύριες συντάξεις. Επίσης, εισέπραττε ως επικουρικές συντάξεις άλλα 191,89 ευρώ από το ΤΕΑΥΕΚ, 87,59 ευρώ και 145,92 από το ΕΤΕΑΜ.

Επειδή το άθροισμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων κατέληγε σε συντάξιμες μηνιαίες αποδοχές 1.327,48 ευρώ, δηλαδή πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ τέθηκε εν ισχύ το σύστημα επανυπολογισμού, μόνο όμως για τις επικουρικές συντάξεις. Έτσι η σύνταξη του ΤΕΑΥΕΚ υποχώρησε στα 99,99 ευρώ και οι δύο συντάξεις του πρώην ΕΤΕΑΜ περιορίστηκαν στα 43,16 και 71,89 ευρώ αντίστοιχα. Η χρήση όμως της διαδικασίας της προσωπικής διαφοράς επανέφερε τις συντάξεις σε πιο υψηλά επίπεδα και περιόρισε τις μειώσεις. Τελικά, η σύνταξη του ΤΕΑΥΕΚ από τα 191,89 ευρώ, υποχώρησε στα 179,88 ευρώ, η σύνταξη του ΕΤΕΑΜ από τα 87,59 ευρώ περιορίστηκε στα 81,79 ευρώ και η δεύτερη σύνταξη του ΕΤΕΑΜ μειώθηκε από τα 145,92 ευρώ στα 136,25 ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας στην επιστολή του επισημαίνει ότι στόχος του νέου κύκλου περικοπών ήταν η βιωσιμότητα του Συστήματος, χωρίς να επηρεαστούν οι κύριες συντάξεις. Βέβαια παραδέχεται ότι έως το τέλος του 2018 αναστέλλεται η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ για μία σύνταξη, μικτά και τα 3.000 ευρώ καθαρά για περισσότερες συντάξεις.

Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις, αλλά υπενθυμίζει το σκέλος της αναδρομικής παρακράτησης. «Δεδομένου όμως ότι κατά το νόμο η νέα επικουρική σύνταξη έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο έως σήμερα. Ωστόσο, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα σας κρατείται κάθε μήνα, περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ πράγμα που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά στο κείμενο της επιστολής.

Στην κατάληξη, ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο, παραδέχεται ότι σημερινές συντάξεις είναι πολύ μικρές «κατώτερες από τις ανάγκες» των συνταξιούχων. Σημειώνει όμως ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αυξάνει και τις συντάξεις. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και με εκείνες που περικόπηκαν θα πρέπει οι νέες να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις παλιές.

EPISTOLH SYNTAXEIS 1

EPISTOLH SYNTAXEIS 2