Οικονομία

Άκαρπη η πρώτη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Άκαρπη η πρώτη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη συνάντηση, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και στους εκπροσώπου των θεσμών, στο πλαίσιο της έναρξης της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα εργασιακά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων και όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος «ο ακραίος παίκτη, δηλαδή το ΔΝΤ, εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση».

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι του Ταμείου έθεσαν ζήτημα για θεσμοθέτηση υποκατώτατου μισθού, αλλά και για απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί να συζητηθούν θέματα, που έχουν οριστικά κλείσει με δικαστικές αποφάσεις, όπως είναι τα παραπάνω. Οι δανειστές από την πλευρά τους επέμειναν ότι το καθεστώς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι στρεβλό, άρα υπάρχει ζήτημα αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επίσης, η στρέβλωση αυτή οδηγεί σε αύξηση των ελλειμμάτων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί δύο ξεχωριστά ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών.