Οικονομία

Συμφωνία Αποστόλου – Κορκίδη για συνεργασία

Συμφωνία Αποστόλου – Κορκίδη για συνεργασία
Η συνεργασία μεταξύ του αγροτικού χώρου και του εμπορίου, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη.

Για να επιτευχθεί αυτό που συχνά λέγεται, «από το χωράφι στο ράφι», συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο πλευρών για θέματα που αφορούν:

- Βραχείες αλυσίδες διατροφής
- Νέες αγορές τροφίμων
- Αγορές με ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα
- Διεπαγγελματικές οργανώσεις
- Κρίκοι διατροφής
- Πολυλειτουργικά αγροκτήματα και
- Πιστοποίηση - διαδρομές ποιότητας - «κέρασμα» προϊόντων Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης στις διεθνείς αγορές, και ειδικότερα της φέτας, στο πλαίσιο και των συμφωνιών που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, από την πλευρά του ενημέρωσε τον υπουργό για τη συνεργασία ΕΣΕΕ - Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων - Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), που έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών. Πιο συγκεκριμένα, για την εν λόγω συνεργασία, οι εμπλεκόμενοι φορείς ευελπιστούν να έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση των αγροτικών εξαγωγών της χώρας, τόσο στους 45 κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς, όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. Μια συμφωνία που θα συμβάλει στη βελτίωση του δείκτη εξαγωγών του γεωργικού τομέα.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρωτοβουλία - λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, και επεσήμανε τις δυνατότητες να ενταχθούν σε αυτά, οι «νέες αγορές τροφίμων».