Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Ποιο είναι το ανώτατο όριο ενσήμων για εργαζόμενους σε φροντιστήρια – Πώς αμείβονται οι υπερωρίες

Υπ. Εργασίας: Ποιο είναι το ανώτατο όριο ενσήμων για εργαζόμενους σε φροντιστήρια – Πώς αμείβονται οι υπερωρίες
Στις 21 ώρες καθορίζεται το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Αυτό σημαίνει ότι η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε 25 ένσημα μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. Για περιπτώσεις όπου η εργασία υπερβαίνει το ανώτατο όριο, προβλέπονται υπερωριακές αμοιβές κατά 40% αυξημένες σε σχέση με το ωρομίσθιο του δικαιούχου.

Τούτο προκύπτει από συγκεκριμένη διάταξη στο νόμο «Ρυθμίσεις για τα θέματα Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών», του Ν. 4415/2016 (Α΄159) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος δημοσιεύτηκε την 6η Σεπτεμβρίου 2016, (άρθρο 30 παράγραφος 3). Σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε λίγο πριν από την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ορίζεται ότι, ο υπολογισμός του ωρομισθίου της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, προκύπτει ως ακολούθως:

6 / 21 / 25 × Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός = Ωρομίσθιο

Για περιπτώσεις όπου παρέχεται εργασία πέραν των χρονικών ορίων που καθορίστηκαν από τη νομοθεσία, αυτή θεωρείται ως υπερωριακή. Οι μισθωτοί που απασχολούνται υπερωριακά, πέραν των 21 ωρών, εφόσον έχει καταχωρηθεί η υπερωριακή αυτή απασχόλησή τους, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών, που τηρείται από τον εργοδότη, δικαιούνται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, μέχρι τη συμπλήρωση των 120 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Επισημαίνεται ότι η «διδακτική ώρα» αντιστοιχεί, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε χρονική διάρκεια 45 λεπτών της ώρας.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες διακοπών και αργίας, για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών που λειτουργούν στη Χώρα, αυτές καθορίζονται με την αριθμ.Δ5/5500/4.11.1983 (ΦΕΚ Β΄652) Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξής :

Α. Ημέρες Διακοπών
1. Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου.
2. Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Β. Ημέρες Αργίας
1. Όλες οι Κυριακές.
2. Οι θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος.
3. Οι Εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου.
4. Η 17η Νοεμβρίου.
5. Η Καθαρά Δευτέρα.
6. Η 1η Μαΐου.
7. Η κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε
φροντιστηρίου λόγω τοπικής Θρησκευτικής ή Εθνικής γιορτής.
8. Η γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.