Οικονομία

Η Ελλάδα «φιλοδοξεί» οτι θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει τα Airbnb

Η Ελλάδα «φιλοδοξεί» οτι θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει τα Airbnb
Η Ελλάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει τα Airbnb. Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στα εγκαίνια της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2016 ανέφερε σχετικά με τη δημιουργία φορολογικού και νομοθετικού πλαισίου για τις τουριστικές μισθώσεις μέσα από πλατφόρμες τύπου AirBnB:

"Αναμένουμε άμεσα τη νομοθέτηση από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών του εθνικού σχεδίου για την οριστική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οικονομία διαμοιρασμού, το γνωστό ως sharing economy, που αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα του τουριστικού κλάδου.

Διαβουλευτήκαμε με όλους τους φορείς, εργαστήκαμε συστηματικά και καταθέσαμε από τον περασμένο Ιούνιο την πρότασή μας στην κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του τουριστικού μας προϊοντος, την ενθάρρυνση της νόμιμης και υγιούς δραστηριότητας, και την άμβλυνση του αθέμιτου ανταγωνισμού και των στρεβλώσεων στην αγορά.

Συνυπολογίσαμε τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της νησιωτικότητας και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση των ιδιαίτερων γεωγραφικών και πληθυσμιακών κριτηρίων για τα νησιά, καθώς και τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων στις μισθώσεις.

Υπήρξε μία καθυστέρηση από τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σήμερα όμως είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι ολοκληρώνεται και σύντομα θα ανακοινωθεί."

Η Ελλάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει τα Airbnb

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πάταξη της αγοράς των Airbnb, αλλά η ρύθμισή της, προκειμένου να είναι 100% νόμιμη και το κράτος να λαμβάνει το σχετικό όφελος μέσω της φορολογίας. Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας και έπρεπε να δημιουργηθεί από το μηδέν.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50.000 κατοικίες σε όλη την χώρα "κλείνουν" μισθώσεις μικρής διάρκειας μέσω της πλατφόρμας Airbnb, και από αυτές οι 8.000 υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Αθήνα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν προχωρήσει το σχετικό νομοσχέδιο και ξεπεράσει το "σκόπελο" των Θεσμών - οι οποίοι συστηματικά το μποϊκοτάρουν - η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προχωρήσει στην φορολόγηση των μικρής διάρκειας μισθώσεων τύπου Airbnb. Και γι'αυτό στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί σημαντικό ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς οι Αμερικάνοι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι το παράδειγμα της Ελλάδας θα βρει πολύ γρήγορα μιμητές σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κα).