Οικονομία

Νέα προσπάθεια σύγκλισης με τους Θεσμούς - «Παράθυρο» δανειστών για πλεόνασμα και χρέος

Νέα προσπάθεια σύγκλισης με τους Θεσμούς - «Παράθυρο» δανειστών για πλεόνασμα και χρέος
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτο, θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Η τηλεδιάσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα γίνει έπειτα από περίπου μία εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, πάνω στα τρία ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πάντως εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Απο την πλευρά της Κομισιόν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή στο Bloomberg, δήλωσε «δικαιολογημένα αισιόδοξος» για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αναφέρθηκε στην «πολύ σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα,

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά το χρέος επανέλαβε πως εφόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έτσι και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών κάνουν ράλι με βάση τις προσδοκίες ότι οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν θα ελαφρύνουν τελικά το βάρος του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας για τα ελληνικά ομόλογα από τον Μάρτιο, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από το 7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Για «έτοιμα πρόσθετα μέτρα» που θα λάβει η Ελλάδα το 2018, όταν τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, συζητάνε κυβέρνηση και θεσμοί, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Μάλτα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ώρα μάλιστα που η Αθήνα αναμένει «ελαφρύνσεις» από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πως μείωση του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% δεν προβλέπεται από το 2019, αλλά όταν θα το αποφασίσουν οι δανειστές.

Όπως αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ εξετάζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε μεν ότι οι θεσμοί θα υποβάλουν την έκθεσή τους στο Eurogroup τον Δεκέμβριο, «αλλά αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Μιλά δηλαδή για «πρόοδο», αλλά όχι ακόμα για συμφωνία ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, εν όψει του Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Τόνισε πάντως πως «έχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα, εφόσον αυτό απαιτείται, για το 2018, όταν το πρόγραμμα τελειώνει». Το «εφόσον χρειαστεί» φανερώνει και το παζάρι που έως και τότε ακόμα θα παίζεται, για την ελάφρυνση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος», για να συμπληρώσει όμως και πως αυτό ισχύει «εάν και όταν φυσικά οι Έλληνες εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει επίσης να συμμετέχει σε αυτό».

Ανέφερε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να ανέβει και πράγματι ανεβαίνει κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ. Στο σημείο εκείνο, εμείς θα αποφασίσουμε πόσο καιρό είναι εφικτό να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, (ο στόχος για πλεόνασμα) μπορεί να μειωθεί λίγο περισσότερο, και αυτό, ναι, είναι πράγματι μια ρεαλιστική προσέγγιση».

Με άλλα λόγια, οι δανειστές συμφωνούν για μικρή ελάφρυνση πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά το 2018, αλλά ίσως πάρει καιρό ή και χρόνια να μειωθούν -ενδεχομένως δηλαδή μετά το 2019 ή 2020, που ζητάει η Αθήνα.