Οικονομία

ΙΚΑ: Επίδομα ασθένειας σε ξενοδοχοϋπαλλήλους

ΙΚΑ: Επίδομα ασθένειας σε ξενοδοχοϋπαλλήλους
Δικαίωμα λήψης επιδόματος ασθένειας έχουν από το ΙΚΑ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην Τομέα Πρόνοιας του κλάδου (ΤΑΞΥ).

Με έγγραφο της διοίκησης του Ιδρύματος, επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος Τομέας εντάχθηκε στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αλλά οι ασφαλισμένοι του και τα μέλη της οικογένειάς τους, «συνεχίζουν να διέπονται από τη νομοθεσία του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως προς τις παροχές σε χρήμα και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του καταστατικού του κλάδου ασθένειας του τ. ΤΑΞΥ που ορίζεται με την αριθ,8820/1943 (Β`43) Υ.Α. όπως ισχύει».

Ειδικά για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, οι ασφαλισμένοι του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δικαιούνται την παροχή, «εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρθ.35 της ανωτέρω Υ.Α., ενώ οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρθ.35 του ν.1846/1951».

Για την πλήρωση των κατά περίπτωση προϋποθέσεων, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση (όπως ισχύει αντίστοιχα για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας), που να προβλέπει συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης άλλου Φορέα.

Επομένως στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης στον Κλάδο Παροχών ασθένειας σε χρήμα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η καταβολή του επιδόματος ασθένειας στους ασφαλισμένους, γίνεται από το Φορέα στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο ασφαλιστικός κίνδυνος, εφόσον έχουν πληρωθεί οι απαιτούμενες από τη νομοθεσία του προϋποθέσεις χωρίς το συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και του άλλου φορέα.

Στην περίπτωση αλλαγής ασφαλιστικού φορέα (τ. ΤΑΞΥ – ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), το κεκτημένο ήδη δικαίωμα του ασφαλισμένου στις παροχές ασθένειας, έναντι του οργανισμού από τον οποίο διακόπηκε η ασφάλιση, διατηρείται επί εξάμηνο (αρθ.8 του Ν.Δ.4202/61) από της μεταβολής του ασφαλιστικού φορέα και με την προϋπόθεση ότι δεν εξαντλείται ο προβλεπόμενος χρόνος ασφαλιστικής προστασίας.