Οικονομία

Τα «ηνία» των πληρωμών συντάξεων στον ΕΦΚΑ

Τα «ηνία» των πληρωμών συντάξεων στον ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η αρμοδιότητα της πληρωμής των συντάξεων του Δημοσίου, οι οποίες καταβάλλονται κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης αυτής, των συντάξεων που θα κανονισθούν από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, μετά την ανωτέρω ημερομηνία, της απόδοσης των κρατήσεων υπέρ Δημοσίου και τρίτων των κατασχέσεων και των διατροφών, αλλά και κάθε άλλη αρμοδιότητα σχετικά με ζήτημα που προκύπτει από την καταβολή των συντάξεων και τις αποδόσεις των κρατήσεων, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2017 μεταφέρεται στον ΕΦΚΑ.

Από την ίδια ημερομηνία και τον ίδιο Φορέα, διενεργείται και η πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης των υπαλλήλων - λειτουργών του Δημοσίου.

Αναδρομικά συντάξεων Δημοσίου που από 1-1-2017 θα πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ, έστω και αν ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της ανωτέρω ημερομηνίας, βαρύνουν τον φορέα αυτό.

Από 1-1-2017 και μέχρι την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 4387/2016, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σχετικά με τις συντάξεις του Δημοσίου, καταλο¬γίζονται με πράξη της αρμόδιας της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα σε βάρος του υπόχρεου, υπέρ ΕΦΚΑ.

 Για όσες αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου ως συνταξίμου στο Δημόσιο, θα εξετασθούν από τη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, από 1-1-2017 και μετά, το οφειλόμενο ποσό θα καταβληθεί υπέρ ΕΦΚΑ.

Εξαιρούνται των ανωτέρω διατάξεων οι συντάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να πληρώνονται από το Δημόσιο, με τη διαδικασία που προβλέπεται. Για τις συντάξεις αυτές, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκδίδει και θα αποστέλλει στη Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. ειδική κατάσταση πληρωμής των συντάξεων και απόδοσης των κρατήσεων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη των προσώπων αποδίδονται από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ.

Κατά τη συνταξιοδότηση, ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη που έχουν αποδοθεί στον ΕΦΚΑ από 1-1-2017 και μετά, μεταφέρονται από τον Φορέα αυτόν στο Δημόσιο.

Οι διατάξεις των ανωτέρω περιπτώσεων έχουν εφαρμογή και για την πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης , της οποίας η καταβολή θα πραγματοποιείται μέσω του συστήματος πληρωμών της ΕΑΠ