Οικονομία

Αγροτικό γιατρών τι ισχύει ποια τα δικαιώματα τους

Αγροτικό γιατρών τι ισχύει ποια τα δικαιώματα τους
Τι ισχύει για τους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ιατρών που κάνουν το Αγροτικό τους .

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που παρουσίαζει το dikaiologitika.gr αναφέρετε σχετικά με τις άδειες που δικαιούται ο γιατρός κατα την διάρκεια που κάνει το αγροτικό του (υπηρεσία υπαίθρου) τις εφημερίες και την αποζημίωση που λαμβάνουν για αυτές αλλά και ότι οι γιατροί που κάνουν το αγροτικό τους σε Κέντρα Υγείας ανήκουν στα νοσοκομεία που υπάγονται τα κέντρα υγείας .

Η εγκύκλιος για τα δικαιώματα των γιατρών που κάνουν το αγροτικό τους είναι τα κάτωθι:

Οι άδειες και οι απουσίες πάσης φύσεως των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου δεν προσμετρώνται στη υποχρέωση υπηρεσίας του αγροτικού .

Κατά την περίοδο της υποχρεωτικής θητείας υπηρεσίας υπαίθρου ο ιατρός δικαιούται κανονικής άδειας δεκαπέντε (15) ημερών».

Η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας έχει καθιερωθεί και στο προσωπικό των Αγροτικών Ιατρών και Υγειονομικών Σταθμών της χώρας.

Ολα τα Κέντρα Υγείας έχουν μετατραπεί και λειτουργούν ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των νοσοκομείων του νομού στον οποίον ανήκουν. Συνεπώς οι ιατροί των Κ.Υ ανήκουν στα Νοσοκομεία , που υπάγονται τα Κέντρα Υγείας

ΟΔιοικητής της Υ.ΠΕ μπορεί με αποφάσεις του να μετακινεί ιατρικό προσωπικό των Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α της Περιφέρειας του για κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών για χρονικό διάστημα τριών μηνών (3) μηνών , που μπορεί να ανανεώνεται για ακόμα τρεις μήνες μέσα στο ίδιο έτος»
Επιπλέον ο Διοικητής του Νοσοκομείου αποφασίζει για τις μετακινήσεις προσωπικού εντός των διοικητικών ορίων της ευθύνης του.Επίσης δικαιούνται την ισοδύναμη αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) μετά από εφημερία ενεργή και οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου

Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ενεργείς εφημερίες. Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου ορίζεται μηνιαίως ο αριθμός των εφημεριών εκάστου ιατρού .

Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση, που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες ( 5 Καθημερινές , 1 Σάββατο, 1 Κυριακή-Εξαιρέσιμη ημέρα).

  Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκδίδεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου , ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες, με σκοπό την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου. Η αποζημίωση των ιατρών για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλονται από διαθέσιμα κονδύλια του νοσοκομείου και από διαθέσιμους πόρους των Υγειονομικών Περιφερειών.

Στα περιφερειακά ιατρεία εφημερεύουν ειδικευμένοι ιατροί του Ε.Σ.Υ, καθώς και αγροτικοί ιατροί, ανάλογα με τις ανάγκες , όπως αυτές προσδιορίζονται από τα πληθυσμιακά δεδομένα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Τέλος οι γιατροί, που συνταγογραφούν υποχρεούνται να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή.