Οικονομία

Στο έντυπο Ε1 οι τόκοι καταθέσεων

Ε1 τόκοι καταθέσεων Ε1 τόκοι καταθέσεων
Στο έντυπο Ε1 οι τόκοι καταθέσεων Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε1 που έχουν συμπληρωθεί αυτόματα οι τόκοι καταθέσεων για το 2012

Τα στοιχεία των τόκων καταθέσεων 8.500.000 φορολογουμένων έχει πλέον η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).  
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ από χθες οι φορολογούμενοι βρίσκουν αναρτημένα στο Taxisnet και στο έντυπο Ε1 τα ποσά των τόκων των καταθέσεών τους για το 2012 και τον φόρο που τους παρακρατήθηκε.

Για να δουν οι φορολογούμενοι τους τόκους των καταθέσεών τους θα πρέπει να μπουν στο taxisnet και συγκεκριμένα στο έντυπο της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης Ε1, και συγκεκριμένα στον κωδικό 659 (στον υποπίνακα 3 του πίνακα 6) που φέρει τον τίτλο «Εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012, τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο, φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και από μερίσματα ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ κτλ.».

Εκεί αναφέρεται η ένδειξη: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Αυτομάτως όποιος επιλέξει τη λέξη «ΕΔΩ» οδηγείται σε ξεχωριστή σελίδα στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι τόκοι του.
Αν και λογαριασμοί με μηδενικούς τόκους δεν εμφανίζονται στο Taxisnet, ωστόσο εμφανίζονται κανονικά ποσά τόκων ακόμη και μικρότερα των 250 ευρώ - είναι το όριο πάνω από το οποίο θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη δήλωση από τον φορολογούμενο.

Για τους τόκους καταθέσεων σε περίπτωση συνδικαιούχων πρέπει να δοθεί προσοχή :
Σε περίπτωση που υπάρχουν τρεις συνδικαιούχοι, το taxisnet θα εμφανίσει τους τόκους καταθέσεων στον πρώτο από αυτούς βάσει της σειράς των ονομάτων στον τραπεζικό λογαριασμό. Αν αυτός δεν είναι ο πραγματικός δικαιούχος των χρημάτων του λογαριασμού (π.χ. πρόκειται για τέκνο και τα χρήματα είναι του πατέρα), τότε δεν υποχρεούται να εγγράψει στον κωδικό 659 του Ε1 το ποσό των τόκων. Θα πρέπει όμως να έλθει σε συνεννόηση με τον πραγματικό κάτοχο της κατάθεσης για να δηλώσει αυτός το συγκεκριμένο εισόδημα στη δήλωσή του.
Εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ξεκαθαρίζει ότι αναφορικά με τους τόκους καταθέσεων στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις.