Οικονομία

Στα «κάγκελα» οι ασφαλισμένοι – Σε πανικό οι εργαζόμενοι των ΟΑΕΔ και Ταμείων

Στα «κάγκελα» οι ασφαλισμένοι – Σε πανικό οι εργαζόμενοι των ΟΑΕΔ και Ταμείων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Εκρηκτικό κοκτέιλ δημιουργείται καθημερινά στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, λόγω της συσσώρευσης ανέργων και της έλλειψης προσωπικού. Τα φαινόμενα έντασης και αντεγκλήσεων είναι σχεδόν καθημερινά, ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά βιαιοπραγίας. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε υποκαταστήματα Ασφαλιστικών Ταμείων, ειδικά από αγανακτισμένους πολίτες που περιμένουν, μάταια, πολλές φορές αρκετούς μήνες ή και χρόνια, να λάβουν τη σύνταξή τους.

Το περιστατικό που εκτυλίχθηκε προ ημερών στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) όταν άνεργος επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ζήτησε επίσημα από τη διοίκηση του Οργανισμού να αυξήσει το προσωπικό των security στα υποκαταστήματα και να συμπεριλάβει στους όρους σύμβασης και την προστασία των εργαζομένων.

Ας θυμηθούμε ορισμένα χαρακτηριστικά επεισόδια με εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ και από άλλα ταμεία και σε αγανακτισμένους πολίτες, που από τύχη δεν κατέληξαν σε τραγωδία:

*Κερατσίνι: Εξαγριωμένος άνεργος επιτέθηκε την περασμένη Δευτέρα στον προϊστάμενο της υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να τον εγγράψει στα μητρώα του υποκαταστήματος. Ο προϊστάμενος επιδίωξε να πείσει τον άνεργο ότι πρέπει να μεταβεί στο ΚΠΑ του Πειραιά για να δεχτεί την επίθεσή του, με γρονθοκοπήματα.

*Αλικαρνασσός: Προ διμήνου, τον περασμένο Νοέμβριο, αγανακτισμένοι πολίτες, επιτέθηκαν σε υπαλλήλους του Οργανισμού, επειδή καθυστερούσαν να εξυπηρετηθούν. Αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας υπάλληλος.

*Δραπετσώνα - ΙΚΑ: Στην Δραπετσώνα ασφαλισμένος επιτέθηκε σε υπάλληλο και του προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό. Ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών.

*Θεσσαλονίκη – ΙΚΑ: Ασφαλισμένος που είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, μόλις αντιλήφθηκε ότι έλειπε κάποιο δικαιολογητικό και η υπόθεσή του δεν προχωρούσε, έσπασε ένα γραφείο και πέταξε ένα γυάλινο μπουκάλι σε υπάλληλο, χωρίς πάντως να προκληθεί τραυματισμός.

*Πατήσια – ΟΑΕΕ: Ασφαλισμένος, έριξε βενζίνη σε υπάλληλο και την τελευταία στιγμή πρόλαβαν οι ψυχραιμότεροι και τον εμπόδισαν να χρησιμοποιήσει αναπτήρα και να βάλει φωτιά!