Οικονομία

Μόνο στα «χαρτιά» η έκπτωση στις εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους

Μόνο στα «χαρτιά» η έκπτωση στις εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Έκπτωση στις εισφορές μόνο «στα χαρτιά» περιμένει τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης. Αιτία το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ θα τους ζητήσει πίσω ότι έχουν κερδίσει από μειωμένες εισφορές την πρώτη πενταετία της εργασίας τους, μέχρι τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) οι νέοι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), θα καταβάλλουν, για τα δύο πρώτα έτη ασφάλισης, ποσοστό εισφοράς 14% επί του εισοδήματός τους και για τα τρία επόμενα, 17%, δηλαδή μικρότερο από το 20% που θα ισχύει για όλους τους υπόλοιπους, για την κύρια σύνταξη. Μάλιστα, οι εισφορές θα προκύπτουν από το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 410,26 ευρώ. Αυτό «μεταφράζεται» σε εισφορά 108,17 ευρώ για την πρώτη διετία και 120,47 ευρώ το μήνα για την επόμενη τριετία. Όμως η έκπτωση αυτή είναι πρόσκαιρη, αφού θα θεωρείται «ασφαλιστική οφειλή». Άρα, θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που κερδίζουν οι ωφελούμενοι κατά την πρώτη πενταετία της εργασίας τους, μέχρι να συμπληρώσουν 15αετία. Η εξόφληση θα γίνεται κατά 1/5 ανά έτος, για κάθε χρονιά που το εισόδημά τους θα είναι μεγαλύτερο των 18.000 ευρώ. Συνεπώς, όχι μόνο δεν καρπώνονται όφελος οι νέοι επιστήμονες από αυτό το μέτρο, αλλά στην ουσία θα κληθούν στη διάρκεια μιας 10αετίας, από το 5ο έως το 15ο έτος εργασίας τους, να πληρώσουν και διπλή οφειλή.

Κατά τα λοιπά, η εγκύκλιος ορίζει ενιαίο ποσοστό εισφοράς για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος, στο 20% για κύρια σύνταξη και στο 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, ορίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, που για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ είναι 10 ευρώ. Άρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατώτερη εισφορά είναι 167,95 ευρώ το μήνα που επιμερίζεται σε 117,22 ευρώ για κύρια σύνταξη, 40,73 ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ. Αντίστοιχα, το ανώτερο ποσό εισφοράς που θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση είναι 1.589,49 ευρώ, δηλαδή 1.172,16 ευρώ για κύρια σύνταξη, 407,33 για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ.